DARKO HORVAT IZAŠAO IZ ZATVORA "Nadam se da će ova afera uskoro poprimiti žensko ime"

DARKO Horvat
Željko Puhovski/CROPIX

Nakon deset dana provedenih iza rešetaka zagrebačkog zatvora Remetinec, Darko Horvat, sada već bivši ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine u utorak je pušten na slobodu, javlja Jutarnji list.

Nešto prije 17 sati izašao je na glavni ulaz zatvora u Remetincu gurajući kovčeg na kotačima i zajedno sa svojim braniteljem, odvjetnikom Vladimirom Terešakom stao je pred novinare.

"Što reći nakon ovih osam dana provedenih u istražnom zatvoru. Mislim da do ovoga svega nije trebalo doći. Mislim da bi najlakše bilo sve to skupa priznati i istog trenutka otići doma i čekati proces i suđenje, ali se nema što priznati. Uvjeren sam u to da svjesno ništa nisam napravio protuzakonito", tvrdi ministar.

"Pokušat ćemo doznati sve što se dogodilo i dokazati da nije bilo nikakvih nezakonitih radnji. Siguran sam da će afera Horvat poprimiti žensko ime", kazao je te dodao kako nije fer ni korektno ovakvo izlaganje nekoga tko mu je bio najbliži suradnik.

"Kad moj odvjetnik dobije uvidu spis, kad vidi za što me se tereti, ako bude podignuta optužnica, pristupit ćemo aktivnoj obrani", rekao je Horvat.

"U Sabor se vratiti neću. Pola mandata gradonačelnik Preloga, pola mandata gradonačelnik Murskog Središća", rekao je i dodao kako je uzeo mogućnost 6+6, ali neće iskoristiti cijelu godinu.

Na kraju je zahvalio medijima što su korektno prenosili informacije, a prije nego je dao izjavu rekao je da neće odgovarati na pitanja novinara.

Kako smo ranije neslužbeno doznali na Županijskom sudu u Zagrebu, a to nam je potvrdio i njegov odvjetnik Vladimir Terešak, Horvatu je ukinut istražni zatvor jer je USKOK u međuvremenu ispitao troje svjedoka zbog kojih je, prema ranijoj odluci suda, završio u istražnom zatvoru da na njih ne bi mogao utjecati. Stoga su, nakon što su oni ispitani, prestali i razlozi zbog kojih mu je određen istražni zatvor.

Sud je istovremeno odbio žalbu USKOK-a koji je smatrao da bi Horvat boravkom na slobodi mogao utjecati i na niz drugih od ukupno 26 predloženih svjedoka.

Horvat je uhićen 19. veljače u "akciji po babi i stričevima", a tereti ga se za zlouporabu položaja, jer je, prema rješenju o provođenju istrage, odobravao nezakonite isplate potpora. Horvata Uskok sumnjiči da je 2018. kao ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, zajedno s tadašnjom pomoćnicom Anom Mandac, na poticanje četvero suosumnjičenih, sadašnjeg potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića, bivšeg ministra Tomislava Tolušića i dvoje državnih tajnika, nezakonito dodijelio 2,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava gospodarskim subjektima za koje su on i ostali osumnjičeni bili i osobno zainteresirani.