Da li je došlo vrijeme da se Erdutski sporazum stavi van snage ?

dan državnosti, Hrvatska, Ljubuški, Vukovar, obljetnica, Vukovar, domovinski rat, Natječaj, Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, HDSSB, Vukovar, Vukovar, HSS, Erdutski sporazum, HDSSB, akcija oluja, VRO OLUJA, Bitka za Vukovar, Vukovar, molitva za vukovar

...na snazi budući da ga nikada nitko nije stavio van snage iako je njegovo trajanje isteklo nakon 12 mjeseci primjene kako i piše u samom sporazumu.
I 20 godina poslije mi i dalje u Vukovaru izgleda imamo neko prijelazno razdoblje u obliku ''hrvatskih'' i ''srpskih'' vrtića te ''hrvatskih'' i ''srpskih'' škola. Očito je da se još uvijek povlače nekakva prava iz tog sporazuma te da srpska zajednica inzistira na nečemu što nije dobro za djecu i njihovu budućnost. Zakon o pravima nacionalnih manjina je jasan i učenje materinjeg jezika i pisma treba biti omogućeno svakom djetetu pripadniku nacionalne manjine, bilo srpske bilo rusinske, njemačke ili mađarske i drugih, ali u okviru jedinstvene škole po hrvatskom programu, jeziku i pismu na primjer u obliku izborne nastave.
Bolji život, smanjenje napetosti, zaustavljanje segregacije, tj razdvajanja djece treba biti želja svih nas građana Vukovara.

Oduvijek je ovo područje Vukovara i okolice bilo područje s najvećim brojem različitih nacionalnih zajednica i to je činilo bogatstvo kultura, tradicija i običaja. Stoga pozivamo cjelokupno građanstvo da nastavimo isto njegovati i održavati, a našoj djeci pokažimo smjernice mira, tolerancije i prihvaćanja različitosti, a ne razdvajanja i netrpeljivosti.

Odvojene škole u kojima se djecu forsira pisati engleski na ćirilici, govoriti ekavicu i riječi koje se u ovim krajevima nikada nisu govorile je politika koja je štetna i s njom treba što prije prekinuti.


U Vukovaru, 17.8.2016.g.

mr.sc. Slavica Jelinić
gradska vijećnica HDSSB i
predsjednica HDSSB Vukovar