CURE NOVI DETALJI Zrakoplov je bio na servisu u Sloveniji dan prije tragedije, mehaničar otkriva što su pregledavali

Pad zrakoplova kod Zagreba

Dan prije zračne nesreće, na aerodromu u slovenskom Novome Mestu, Cessna 182D Skylane završila je redovni 50-satni pregled, potvrdio je za 24sata mehaničar Matjaž Gruber.

“Na svakom se pregledu mijenja ulje, pročisti se uljni filtar itd. Saznao sam da se avion srušio. Ne mogu reći ništa dok je istraga u tijeku. Taj avion sad je bio prvi put kod nas na održavanju jer je prije bio održavan na mađarskom servisu”, rekao je Gruber.

‘Motor je obavio sve faze testiranja’

“Avioni svakih 50 sati letenja imaju redovno održavanje. Najmanji pregled je 50-satni pregled, pa 100-satni pregled, i to su različiti nivoi kontrole. Sad kad je bio 50-satni pregled, motor je bio provjeren na tlu. Znači, motor je obavio sve faze testiranja na tlu. Ako to nije u redu, avion ne može odavde”, objasnio je mehaničar. Podsjećamo, trenutno se nagađa da je uzrok nesreće bio kvar motora koji je otkazao pri uzlijetanju, doznala je jučer reporterka Dnevnika Nove TV Srna Bijuk, i to od pilota koji je sudjelovao u potrazi.

Gruber kaže da sumnja da nešto nije bilo u redu s motorom, ali naglašava da za dijelove motora ne može ništa reći sa sigurnošću jer je obavljen samo manji tehnički pregled. “Da je bio veći pregled, znao bih više”, kaže. Jedan od ozlijeđenih rekao je kako su imali problema s gorivom, da je jedan spremnik bio prazan, doznaje 24sata od ljudi koji su sudjelovali u akciji spašavanja.

Policija i ostale hitne službe civilne zaštite cijelu su noć proveli kraj mjesta pada. Čuvali su mjesto nezgodne, a potom su angažirani vatrogasci iz Stupnika kako bi očistili teren te ispilili granje i drveće uz zrakoplov. Kao jedna od opcija koja se spominje je čak i vađenje ostataka uz pomoć helikoptera. Kako doznaje 24sata, morali bi rušiti previše stabala i nema dovoljno dobrog puta da bi ga izvukli uz pomoć radnih strojeva, a da se zrakoplov ne ošteti.

Poginuo mladi vozač Hitne pomoći

U nesreći je poginuo mladi vozač Hitne pomoći iz Zaprešića Ivan Đ. (30). Ivana je prikliještilo stablo koje je avion prilikom pada srušio. Od poginulog vozača Hitne na Facebooku su se oprostili njegovi kolege. Opisali su ga kao osobu koja je voljela opasan sport, svoj posao i pomagati ljudima u nevolji. Iz Doma zdravlja u Zaprešiću su za Jutarnji rekli da ih je vijest o tragičnoj smrti njihovog kolege ostavila u nevjerici. Kažu da je bio vrlo stručan u svom poslu, pozitivan i empatičan.

Medicinski tehničar Petar Piculek koji je radio s Ivanom je ispričao da je mladi padobranac jako volio svoj hobi: “Posljednjih godinu dana s velikom strašću pričao nam je o svojim skokovima padobranom. Baš je volio to što radi i svaku je priliku koristio za skokove”.

Ozlijeđene su i četiri osobe. Jedan je putnik s teškim ozljedama kralježnice operiran u KBC-u Dubrava, ostalih troje su prošli s lakšim ozljedama U padu sportskog aviona je ozlijeđena i proslavljena padobranka Veselka Klobučarić-Pirc. Njezin suprug potvrdio je da je stabilno.