ČETVORICA SE IZVUKLA Torcidaši se obranili na sudu, jedan slao mami poruku "Policija puca na nas, ovo je horor..."

Torcida,Neredi,nk hajduk split

Četiri navijača Hajduka koji su pušteni iz istražnog zatvora u kojem su završili zbog sumnje da su sudjelovali u napadu na policiju na odmorištu Desinec, na autocesti između Zagreba i Karlovca, imali su sreću što se jedan od njih javio svojoj - majci.

Naime, videosnimka koju joj je poslao pokazala je da su se nalazili na udaljenosti od nekoliko stotina metara od sukoba huligana i policajaca. Također je majci poslao glasovnu poruku u kojoj je kazao: “U koloni smo. Naši su napravili šou na pumpi s bengalkama, raketama. Tučnjava je s policijom. Policija puca iz pištolja. Znači horor”, prenosi Slobodna Dalmacija.

Njih četvorica zajedno su u istom osobnom automobilu došli sa šireg šibenskog područja gdje žive, tako da su snimke bile spasonosne za sve. Na zvučnoj poruci se također moglo čuti da je snimljena u tišem okruženju, u kojem nema buke, povika i pucnjeva, specifičnih za nered te večeri.

Nakon takvog razvoja događaja Općinsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici je tražilo obustavu postupka i puštanje iz istražnog zatvora za: Antonija Š. (24), Lovru M. (19), Stipu L. (21) i Ivana M. (29) zbog nedostatka dokaza.

Odvjetnik Neven Gotal, koji zastupa 21-godišnjeg Stipu L. iz Vodica, potvrdio nam je da su videosnimku, koja traje točno tri sekunde, poslali državnom odvjetništvu, ali i da je sigurno nađen u mobitelu prilikom pregleda dokazne materije.

SVE JE BILO JASNO

Mislim da je videosnimka bila ključna, svi od kojih se odustalo su iz istog automobila. Oni su dokazali svoju nevinost jer se na videosnimci vidi da su neredi u tijeku, a da su oni udaljeni nekoliko stotina metara. Meni je moj klijent kazao da su gledali nered, a nakon dolaska policije su se brzo vratili u vozilo, kada su izvučeni i uhićeni.

Policija je, pretpostavljam, vidjela da netko žurno ulazi u auto i reagirala na taj način. Ne krivim policiju jer sam svjestan da nisu mogli odmah razaznati tko je kriv, a tko nije.

Činjenica je da je, s obzirom na to koliko materijala ima, DORH brzo utvrdio da su moj klijent i njegovi suputnici nevini. Bio je u istražnom zatvoru 17 dana i tražit ćemo naknadu štete za taj period - najavio nam je odvjetnik.

Njegovom klijentu je ovo bilo prvo gostovanje, a inače je zaposlen i neće imati problema s povratkom na posao. Preostalih 38 uhićenika čeka daljnji tijek istražnog postupka u kojem su osumnjičeni da su zajednički i dogovorno isplanirali napad i izazivanje nereda.

Uhićeni navijači Hajduka odvedeni su u jednomjesečni pritvor, a sada su četvorica izašla na slobodu

U sukobu s policijom te subote navečer ozlijeđeno je 20 policajaca i 15 osumnjičenika, od kojih su četiri ranjena vatrenim oružjem. Prema prvim informacijama, sve prostrijelne rane su od metaka koji su se odbijali od tla. Oštećena su i četiri službena vozila.

Kako saznajemo, svi oduzeti mobiteli su pregledani, a u tijeku su biološka i DKT vještačenja, tj. traže se otisci prstiju i pokušavaju se izdvojit DNK profili. Tragovi su uzeti s vatrogasnih aparata, prometnih znakova, boca, pojasa i ostalih predmeta kojima su nasrtali i koje su bacali na policiju.

Jedan od policajaca je dobio bocu direktno u lice, neposredno kraj oka. Intenzivno se pregledavaju i sve videosnimke nadzornih kamera s benzinske postaje i s autoceste.

PRIGOVORI ODVJETNIKA

Nad uhićenima je određen istražni zatvor do mjesec dana, a potvrdilo ga je izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Velikoj Gorici, koje je odbacilo žalbe jednog dijela uhićenih. Za ostale se još uvijek čeka odluka po žalbama.

Osnova za zadržavanje u istražnom zatvoru je mogućnost ponavljanja kaznenog djela. Odvjetnici uhićenih osporavaju navedenu pritvorsku osnovu jer je veliki dio njih neosuđivan, ali su sud i DORH drukčijeg mišljenja.

Smatraju da prijašnja osuđivanost nije jedini temelj za zadržavanje zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela. Procijenili su da je dovoljna osnova opis iz inkriminacije “izazivanja nereda sudjelovanjem u mnoštvu”, što je posebna okolnost.

Pogotovo kada se uzme u obzir da su tijekom napada na 16 policajaca od brojčano nadmoćnih nasilnika bili ugroženi i ostali građani te imovina većeg opsega.Taj dio im se stavlja na teret zbog aktiviranja pirotehničkih sredstava na benzinskoj postaji.