ČEH OSUMNJIČEN Eksplozivnu napravu uzeli s vojnog poligona

hrvatska policija Obrovac
Screenshot

Policija je jučer poslijepodne nad 46-godišnjim državljaninom Češke provela kriminalističko istraživanje zbog sumnje da je počinio kazneno djelo "teška kaznena djela protiv opće sigurnosti" u vezi s kaznenim djelom "dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom" te će biti predan u pritvorsku jedinicu u Zadru.

S djetetom ušao u zabranjeni prostor

Sumnjiči ga se da je po prethodnom dogovorenom planu obilaska 19. lipnja 2024. godine u poslijepodnevnim satima u društvu svoje obitelji i prijatelja došao na šire kninsko područje gdje se na ulazu u označeno opasno područje vojnog poligona nije pridržavao vidno istaknutih pisanih upozorenja na hrvatskom i engleskom jeziku te, lakomisleno smatrajući da neće doći do neželjene i po život opasne posljedice, s djetetom ušao u zabranjeni prostor i dopustio mu da pronađeno eksplozivno sredstvo uzme i ponese sa sobom, a koje je potom osumnjičeni osobno stavio u svoj automobil, prenosi HRT.

Dijete iz vozila izvadilo eksplozivno sredstvo

Nešto kasnije, zbog kvara na automobilu zaustavili su vozilo uz županijsku cestu da bi dijete iz vozila izvadilo eksplozivno sredstvo koje se u jednom trenutku aktiviralo.

Uslijed eksplozije, zbog zadobivenih ozljeda dijete je na mjestu smrtno stradalo dok su dvije ženske osobe zadobile teške tjelesne ozljede te jedan muškarac lake tjelesne ozljede.

Policijski službenici su proveli očevid na području Bilišana, na mjestu eksplozije. Drugi dio očevida policijski službenici proveli su i na spomenutom kninskom području. U cilju utvrđivanja vrste eksplozivnog sredstva i načina aktiviranja, svi tragovi pronađeni na mjestu događaja su izuzeti te će biti proslijeđeni na vještačenje u Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić" u Zagrebu.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, protiv 46-godišnjaka se podnosi kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru te će u zakonskom roku biti predan u pritvorsku jedinicu Policijske uprave zadarske.