CAPAK "Hrvatska uništila 2 milijuna cjepiva, gubit će milijune eura jer će zbog ugovora stizati do kraja 2024. godine"

Cjepivo
Shutterstock

Gotovo dva milijuna doza cjepiva protiv covida-19 u Hrvatskoj je uništeno.

Da nema hrpe neraspakiranih cjepiva u kutijama skoro da bismo i zaboravili kad su na početku stizali pod pratnjom policije naoružane dugim cijevima. 

Doze cjepiva se bacaju, a stiže ih još

Sva cjepiva koja stižu u Hrvatsku nalaze se u jednom skladištu. Posljednja je tura stigla prije mjesec dana, javlja RTL Danas. Na minus 20 čuvaju se cjepiva Moderne, a na minus 80 cjepiva Pfizera. S obzirom na to da ugovori traju do kraja 2024. godine, jasno je da će cjepiva stizati još, prenosi Index.

HZZO je od početka pandemije do danas potrošio 192 milijuna 166 tisuća 879 eura na cjepiva. Stiglo je 19 milijuna doza, četiri milijuna je donirano, a skoro dva milijuna doza smo - uništili.

Nekad je sve bilo prepuno poruka "cijepite se", cijepilo se preko reda i preko veze, a za primjer drugima su se pred kamerama cjepili ministri, predsjednici države i vlade. Danas potpuno drukčija slika. 

Kad je cijepljenje bilo aktualno, ljudi su čekali u redovima bez kraja. Cijepilo se srijedom i subotom, i to ne samo Hrvati. Tu su dolazili i stranci, i susjedi koji nisu vjerovali Sputniku, već su htjeli Modernu, Astra Zenecu i Pfizer, ali dolazili su ovdje u jednom trenutku bez ikakve najave na cijepljenje čak Rusi i Kinezi. 

U zagrebačkom Domu zdravlja Zapad prošli su se mjesec cijepile dvije osobe. Iako liječnica kaže da se skepsa koja se stvorila zbog korone nije prelila na druga cjepiva, tada ih je, objašnjava, trebalo uvjeravati.

"Oni su nešto pročitali na internetu, čuli su, znate kako ide to prepričavanje pa je netko bio na cijepljenju pa je rekao u susjedstvu ili obitelji da je imao nekakvu reakciju pa se raširi strah, zapravo je taj strah od nuspojava bio najčešći", kazala je za RTL ravnateljica Doma zdravlja Zagreb Zapad Jelena Rakić Matić.

Capak potvrdio: Na bačenim cjepivima smo izgubili desetke milijuna eura

"Antivakserstvo i skepsa prema cjepivima je uvijek postojala i prije korone, za vrijeme korone je ta situacija eskalirala, ali nama se situacija, što naši podaci o cijepnim obuhvatima dokazuju, vraća na situaciju pretpandemijskog vremena. Nemamo poliomijelitisa, nemamo neonatalnog tetanusa što je najvažnije, ali svi ostali su nam cijepni obuhvati zadovoljavajući u prosjeku", kazao je Krunoslav Capak.

Inače, upravo je Capak prije dva dana u Dnevniku HRT-a potvrdio da je u Hrvatskoj uništeno 2 milijuna doza cjepiva protiv korone. 

"Mogu vam reći da smo mi do sada, što iz naših zaliha, dakle s centralnog skladišta u Hrvatskoj, i što kod samog proizvođača, uništili nešto manje od 2 milijuna doza cjepiva. Ali smo istovremeno gotovo 4 milijuna doza donirali", kazao je Capak.

Upitan je li točno da je riječ o desecima milijuna izgubljenih eura rekao je: "Naravno, nažalost je to tako", rekao je Capak, dodajući da je to rezultat takvih ugovora te da bi neispunjavanje tih obaveza dovelo do još većih sankcija.