C.E.M.P. MILENKA BAŠIĆA Hrvatske šume su nas ucijenile za 6 milijuna kuna

Vjetrenjače
Ilustracija/Nel Pavletić/PIXSELL

U vezi s velikom policijskom akcijom i jutrošnjim uhićenjem predsjednika Uprave Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića te privođenjem još nekoliko osoba, među kojima su i državni dužnosnici i gospodarstvenici, oglasila se i tvrtka C.E.M.P. d.o.o., investitor u vjetroelektrane.

Odbacuju navode o bilo kakvim nezakonitim radnjama. Što se tiče njihova odnosa s Hrvatskim šumama, navode: "ne samo da im Hrvatske šume nisu pogodovale u ovom projektu, već su im svojim odlukama i radnjama činile izravnu financijsku štetu te onemogućavali provedbu projekta odgađanjem izdavanja uporabne dozvole te primopredaje izgrađenih šumskih putova."

Priopćenje prenosimo u cijelosti

"Nastavno na današnja događanja i medijske napise u kojima se, vezano uz uhićenja nekolicine osoba, spominje i projekt vjetroelektrane Krš-Pađene, odbacujemo navode o bilo kakvim nezakonitim radnjama što se vrlo lako može dokazati iz postojeće dokumentacije pri svim nadležnim tijelima u ovom projektu.

Što se tiče odnosa investitora i Hrvatskih šuma, ne samo da Hrvatske šume nikada ni po čemu nisu pogodovale investitoru u ovom projektu, već su svojim odlukama i radnjama činile izravnu financijsku štetu društvu te onemogućavale provedbu projekta odgađanjem izdavanja uporabne dozvole te primopredaje izgrađenih šumskih putova.

C.E.M.P. je kao investitor u ovom projektu izveo radove temeljem Ugovora o izgradnji i korištenju šumskih putova koji je potpisan s Hrvatskim šumama 4. travnja 2017. godine. C.E.M.P. po kojem je C.E.M.P. vlastitim sredstvima u roku godine dana morao izgraditi Hrvatskim šumama šumske puteve, iste predati Hrvatskim šumama te nakon toga plaćati naknadu za korištenje tih cesta gotovo 1 milijun kuna godišnje, s tim da se u početku naknada kompenzira za uloženo u šumske ceste, a nakon toga plaća korištenje. Skladno obavezi iz potpisanog ugovora, C.E.M.P. je angažirao izvođače te izgradio ugovorene putove te platio gotovo 30 milijuna kuna, dok su Hrvatske šume izvedene putove 18 mjeseci od završetka istih izbjegavale preuzeti bez ikakvog pojašnjenja, da bi tek nakon 18 mjeseci od poziva da ih preuzmu poslali procjenu vrijednosti radova na iznos od 9 milijuna kuna. Nadalje, i u e-mailu koji posjedujemo kao dokaz sve to su i potvrdile, kao i činjenicu da su putevi izgrađeni. Međutim, unatoč tome, odbijale su dostaviti zapisnike kojim bi se utvrdilo postojanje tražbine investitora od Hrvatskih šuma u tom iznosu.

Hrvatske šume su se pozivale i na nezakonite posebne uvjete da spriječe puštanje u rad vjetroelektrane koja je projekt od interesa za Republiku Hrvatsku, a sve sa ciljem nezakonitog pritiska i ucjene. Štoviše, ucijenile su investitora da plati iznos od preko 6 milijuna kuna na ime prava služnosti te odbile izvršiti prijeboj tražbina. C.E.M.P je kako bi spasio projekt platio dodatnih 6,1 milijuna kuna Hrvatskim šumama iako je u tom trenutku na ime izgrađenih šumskih i protupožarnih putova potraživao od Hrvatskih šuma značajno viši iznos, te nakon toga sklopio potrebni Ugovor o služnosti s Ministarstvom poljoprivrede RH. Hrvatske šume su se i nakon toga i nakon sklopljenog ugovora o služnosti pozivale na nezakonite posebne uvjete da spriječe puštanje u rad kompletne vjetroelektrane koja je projekt od interesa za Republiku Hrvatsku, a sve sa ciljem dodatnog nezakonitog pritiska i ucjene kako bi investitor platio dodatnih gotovo 4 milijuna kuna šumske štete. Na to smo upozorili Hrvatske šume u dopisu iz ožujka 2020. godine i slijedom toga i uz prijetnju tužbom, Hrvatske šume su povukle svoju primjedbu iz postupka uporabne dozvole.

Društvo C.E.M.P. ulaže višegodišnje napore da unatoč svim birokratskim preprekama, poštujući sve propise i regulative, realizira ovaj vrijedan projekt od interesa kako za Republiku Hrvatsku, tako i za širu regiju. Žalosno je da poduzetnici moraju trošiti vrijeme i angažirati odvjetnike da se izbore za ono što im po zakonu pripada. C.E.M.P. je uvijek, pravovremeno i bez ustručavanja upozoravao na nezakonitosti s kojima se suočio tijekom razvoja projekta a ponajviše od Hrvatskih šuma, a time se moguće i nekome zamjerio. Istina će se pokazati tijekom postupka, no činjenica da se ovaj projekt i pojedince izlaže ovakvom postupku i medijskoj hajci, narušava njegov značaj, a svakako i poduzetničku klimu u Republici Hrvatskoj", stoji u priopćenju.