Branimir Glavaš u istražnom zatvoru može biti do svibnja 2016. godine

Branimir Glavaš u istražnom zatvoru može biti do svibnja 2016. godine

"Novom odlukom Vrhovnog suda istražni zatvor je određen protiv Branimira Glavaša do 5. svibnja 2016. U obrazloženju svoje odluke Vrhovni sud se referirao na odluku Ustavnog suda smatrajući da je Ustavni sud prvenstveno i konkretno ukinuo njihovu odluku samo u dijelu koji se odnosi na određivanje odnosno neodređivanje krajnjeg roka trajanja istražnog zatvora", izjavio je Devčić.

Pojasnio je da se u tom smislu Vrhovni sud referirao na načela razmjernosti te zabrane diskriminacije na koju je uputio Ustavni sud, ali i na kazne ostalih Glavaševih suosuđenika za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku tijekom Domovinskog rata.

"Nastavno je u obrazloženju rečeno da u odnosu na ostale suoptuženike i u odnosu na sankcije odnosno kazne zatvora koje su njima izrečene, a stavljajući to u srazmjer s vremenom koji su oni proveli na izdržavanju kazne zatvora nakon što su pušteni na uvjetne otpuste, došli su upravo do navedene brojke odnosno datuma 5. svibnja 2016. godine što bi po njima bilo srazmjerno pretpostavljenoj sankciji u odnosu na težinu kaznenog djela i potrebu određivanja istražnog zatvora", kazao je Devčić.

Dodao je i da je istovremeno na Županijskom sudu u ponedjeljak zaprimljen i podnesak odnosno prijedlog Glavaša i njegovih branitelja da mu se ukine istražni zatvor "s obzirom na činjenicu da se nalazi u teškom zdravstvenom stanju".

U podnesku je istaknuto da je pravo na život, kao temeljno ljudsko pravo, regulirano hrvatskim Ustavom, ali i konvencijskim pravom te da je ono iznad ovih svih drugih zapreka, odnosno ograničenja njegova prava na slobodu, zbog čega bi istražni zatvor trebalo ukinuti.

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda o tom će prijedlogu odlučivati sutra u podne.

Glavaš je u istražnom zatvoru u Remetincu od 5. ožujka, kada je počeo i štrajk glađu. Zbog narušenog zdravstvenog stanja u nedjelju poslijepodne je prevezen u zatvorsku bolnicu u Svetošimunskoj ulici, gdje će biti zadržan, objavljeno je jučer na njegovoj službenoj Facebook stranici.

Ustavni sud prošlog je tjedna djelomično ukinuo odluku Vrhovnog suda kojom je Glavaš vraćen u istražni zatvor i zatražio da nova odluka bude donesena do 5. travnja.

Glavaševa odvjetnica Višnja Drenški Lasan tada je pojasnila da je Ustavni sud odluku o Glavaševu istražnom zatvoru "vratio" Vrhovnom sudu jer u ukinutom rješenju stoji da istražni zatvor može trajati do pravomoćnog okončanja kaznenog postupka, ali ne dulje od kazne na koju Glavaš nepravomoćno osuđen, a to je 10 godina.

"To bi značilo da Glavaš godinama može biti u istražnom zatvoru, što je nemoguće jer postoje granice njegova maksimalnog trajanja", naglasila je odvjetnica Drenški Lasan.

Dodala je i da je Ustavni sud naveo kako Vrhovni sud, prilikom novog odlučivanja, mora voditi računa o praksi Europskog suda za ljudska prava, posebno jer je riječ o slučaju kakav još nije zabilježen u hrvatskom pravosuđu.

Podsjetila je i da bi Glavaš, da nije bilo prethodne odluke Ustavnog suda kojom je ukinuta pravomoćna presuda u slučajevima 'garaža' i 'selotejp', bio pušten na uvjetni otpust.

Glavašu je istražni zatvor određen jer je Vrhovni sud početkom ožujka zaključio da je, po Zakonu o kaznenom postupku, takva mjera obvezna za sve okrivljenike kojima je izrečena kazna veća od pet godina. Nakon što je Ustavni sud u siječnju ukinuo pravomoćnu presudu Vrhovnog suda u slučajevima 'garaža' i selotejp' od osam godina zatvora, temeljem koje je Glavaš u Mostaru služio zatvorsku kaznu, na snazi je ostala presuda zagrebačkog Županijskog suda kojom je zbog ratnog zločina u Osijeku nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora.

Hina