Božinović za Jadran najavio nove korona mjere

Božinović za Jadran najavio nove korona mjere
N1

U Hrvatskoj posljednjih dana raste broj novozaraženih. Tako je danas zabilježen 191 novi slučaj zaraze, a preminula je jedna osoba. Testirano je 4205 uzoraka.

Ministar Davor Božinović otkrio je na Novoj TV da se uvode nove mjere, koje će se odnositi na Jadransku regiju, na dio koji je narančast.

"One će se odnositi na Jadransku Hrvatsku prema NUTS regijama, dakle onaj dio koji nam je trenutačno u narančastom i gdje incidencija raste, doduše ne kao u ostalim zemljama na Mediteranu. Hrvatska se dobro drži u odnosu na druge, međutim brojevi rastu i mi moramo nešto napraviti kako bi spriječili barem da se neki događaji ne pretvore u super širitelje", rekao je Božinović.

"Svi oni skupovi iznad 50 do 1000 ljudi će se morati organizirati tako da za njihovu organizaciju odgovornost preuzmu lokalni stožeri zajedno sa županijskim stožerima", objasnio je. EU digitalna covid-potvrda bit će kriterij. "Siguran sam da, ako se to bude poštivalo, možemo sigurno nastaviti s ljetom, ali pod kontrolom", istaknuo je.

Božinović je poručio kako nam je u interesu da u Hrvatsku dođe što veći broj turista, ali i da stvorimo uvjete kako bi se oni osjećali sigurno i kako ne bi došlo do prevelikog širenja zaraze, navodi Index.

Diljem Jadrana ljeto je rezervirano za mnoge seoske fešte. "Poanta je u tome da, gdje se održavaju te fešte, da se one prijave i onda da lokalni stožer zajedno sa županijskim donese odluku mogu li oni to kontrolirati i mogu li pustiti. Ako se ne usuglase, onda će Nacionalni stožer", rekao je Božinović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svadbe isto imaju svoj epidemiološki okvir. Svadbe će se dozvoliti do najviše 200, 300 ljudi, rekao je ministar. Sportska natjecanja isto će biti dostupna za one koji imaju covid-potvrdu. Bitno je cijepiti se, imati negativan test ili da je osoba preboljela koronu.