BOYSI I DALJE U ZATVORIMA "Ima nas 16 u sobi, ja sam u specijalnoj jedinici..."

BBB Atena Grčka

Mjesec dana od nereda koji su izbili nedaleko od stadiona AEK večer uoči utakmice koja se trebala odigrati između istoimenog kluba i GNK Dinama, kada je u sukobu navijača smrtno ranjen 29-godišnji navijač AEK Michalis Katsouris, još uvijek nema pomaka u ključnim odgovorima istrage, a najveće pitanje je i dalje tko je zadao smrtonosni ubod nožem.

Nažalost, iako je bilo najavljeno da bi neki od navijača mogli biti pušteni uz jamčevinu nakon mjesec dana provedenih u pritvoru, od toga neće biti ništa.

A kako grčki zakoni ne predviđaju da se odluka o pritvoru obavezno preispituje nakon jednog mjeseca, strahuje se kako bi i narednih mjeseci neki od 102 pritvorena Bad Blue Boysa i dalje mogli biti iza rešetaka u jednoj od 21 grčke kaznionice, gdje su u međuvremenu razmješteni.

"Čekamo službenu objavu rezultata dokaznih materijala. Molbe za puštanje na slobodu podnosit ćemo pod uvjetima i tek onda kada budemo imali osnove za to i šanse za uspjeh. Nažalost, ne mogu iznositi pojedinosti o našem postupanju i o fazama istrage", rekao je Athanasios Kaimenakis, jedan od odvjetnika uhićenih Bad Blue Boysa. Jutarnji je razgovarao s ocem jednog od pritvorenih mladića iz mjesta u Slavoniji koji se redovito čuje sa sinom i on nam je ukratko ispričao što mu je prenio sin, mladić koji je inače dijabetičar i za kojeg su se angažirale, uz posredovanje dijabetičkog aktivista i glavnog urednika portala Nainzulinu.com Davora Skeledžije, i grčke udruge dijabetičara. - U tijeku je koordinirana akcija MVEP-a i veleposlanstva u Grčkoj da mladić s dijabetesom dobije senzore, a ne da mu svaka dva sata vade krv iz prsta dok senzori stoje u ladici", rekao je Skeledžija.

"U četvrtak ga je trebao posjetiti liječnik i donijeti senzore koji su mu poslani iz Hrvatske. Sin me zove uglavnom u popodnevnim satima i kaže da ih u sobi ima 16. On je u izdvojenoj, specijalnoj jedinici za maloljetnike i kaže mi da nema nikakvih problema. Čuvari su, kaže, korektni, a nema problema ni s ostalima s kojima je smješten u sobi", kaže otac mladića s dijabetesom.

Na pitanje hoće li on ili netko od drugih roditelja ići u posjet, odgovara nam kako je i preporuka odvjetnika koji zastupaju uhićene Bad Blue Boyse da ne dolaze jer bi to moglo loše utjecati na njihovo psihičko stanje. Roditelji uhićenih su, inače, dobili sve upute za posjete zatvorima, slanje paketa te što i kako smiju dostavljati članovima obitelji. A osim roditelja, nikome od šire obitelji ili prijatelja nije dozvoljen posjet prema grčkim propisima.

Ovaj tjedan je u izjavi za N1 Andreja Metelko-Zgombić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, rekla da su sva 102 hrvatska državljana dobila rješenje o određivanju istražnog zatvora. Zadnja skupina je ovaj tjedan upućena u 21 grčki zatvor. - Očekuje se da će u pritvoru biti dok nadležna grčka tijela ne utvrde postoji li odgovornost i krivnja nekih od njih - rekla je Andreja Metelko-Zgombić. Prokomentirala je i kako nije uhićen odgovarajuć broj navijača drugog kluba.

"Organiziranje tučnjava je samo po sebi kazneno djelo, pogotovo ako je rezultat smrt. Ali, činimo sve da potaknemo grčke vlasti u nastojanju da njihova nadležna tijela odrade posao čim brže i učinkovito, poštujući prava naših državljana", naglasila je.