BOYSI DEMANTIRAJU PLENKOVIĆA "Troškove naše braće pokrili su obitelji, navijači Dinama i drugih klubova"

BBB Atena

Nakon što su u subotu poslijepodne sukcesivno počela puštanja pripadnika Bad Blue Boysa iz grčkih zatvora, prvi od njih u nedjelju su se avionom vratili u Hrvatsku.

Prema izvještavanjima medija, do kasnih poslijepodnevnih sati njih dvadesetak od ukupno pritvorenih 102 u dvije su grupe, s dva različita leta, stigli u Zračnu luku "Franjo Tuđman" u Velikoj Gorici, a kada su tamo naišli na novinare, za njih nisu imali lijepe riječi. Ispred zračne luke maskirane osobe, pretpostavlja se također pripadnici BBB-a, paljenjem baklji su organizirali doček, a jedan od tih muškaraca je, prema tvrdnjama novinara, fizički nasrnuo na snimatelja Nova TV te ga opsovao. Psovke i prijetnje su se, osim od strane osoba koje su dočekale BBB-ovce, navodno mogle čuti i od članova njihovih obitelji, izvijestila je novinarka N1 televizije Ana Raić.

Tko je platio jamčevine

U nedjelju se, pak, nastavilo i prepucavanje između udruge Bad Blue Boys i Vlade RH oko toga tko je navijačima platio putne karte, odnosno organizirao povrat iz Grčke te tko im je platio jamčevine koje su iznosile od 1000 do 2500 eura po osobi. Dok je predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio kako je Vlada dala naputak našem veleposlanstvu u Ateni da pokrije sve putne troškove za puštene navijače, u nedjelju se udruga navijača BBB oglasila priopćenjem u kojem tvrde da je novac za pritvorene navijače prikupljen u potpunosti od donacija ili obitelji navijača, ili pak od Dinamovih navijača iz Hrvatske.

"Suprotno napisima u pojedinim medijima, troškovi obrane, kao i svi drugi troškovi za našu braću u Grčkoj plaćeni su donacijama njihovih obitelji, Bad Blue Boysa i ostalih navijača Dinama, kao i navijača nekih drugih klubova. Svima njima i ovim putem zahvaljujemo", pišu i zaključuju: "Rijetke su prilike u kojima demantiramo novinarske laži na svoj račun, ali ovaj put nas na to tjeraju zlonamjerni pokušaji nametanja političkog konteksta u ovoj priči".

U Grčkoj se pak nastavlja donošenje sudskih odluka o puštanju preostalih BBB-ovaca, uplaćivanju jamčevina i puštanju na slobodu. Za sada nema informacije da bi grčki sud bilo kome od pritvorenih navijača odbio prijedlog za puštanje na slobodu, no taj proces, premda je pri kraju, još uvijek nije završio do zaključenja ovog izdanja.

Skupe karte

Također, prijevoz navijača iz Grčke u Hrvatsku, budući da ih se tamo nalazi još više od 70, i dalje ostaje ozbiljno logističko pitanje. Hrvatsko veleposlanstvo je tijekom vikenda pokazalo spremnost na bilo koji oblik pomoći oko sređivanja dokumenata i slično. Predsjednik Hrvatskog Sabora Goran Jandroković rekao je kako se manje od 20 navijača obratilo veleposlanstvu, a neki od njih su tražili potporu u vidu financijskih sredstava, da kupe karte kako bi se vratili u Hrvatsku.