Bosanski dužnosnik želi me ubiti zbog vile vrijedne 800.000 eura: Prijetnje zbog kuće u Tučepima

... mafije, i to već idući tjedan. Dosta je bilo čekanja. Tu mu je prijetnju smrću, prema tvrdnjama vlasnika rent-a-cara Mi-Auto Agram, Ivana Jurića (56), uputio preko poznanice Vedrane Udovičić direktor Agencije za privatizaciju kantona Središnja Bosna, Željko Radoš (58). Razlog?

Impozantna vila na samoj rivi u Tučepima, na adresi Pod Gradac 41, koju je Jurić u travnju 2008. godine kupio od Srećka Cigića za 2,1 milijun kuna. Na tu vilu, kako tvrdi vlasnik Jurić, iz nepoznatog razloga i temeljem kopija krivotvorenih dokumenata sudske presude o vlasništvu iz 1983. godine, s otisnutim žigom s hrvatskom šahovnicom, Radoš smatra da polaže pravo RO Šipad-Sebešić iz Travnika.

Iznajmljuju tuđu kuću?

- Tu presudu, prema kojoj je Šipad-Sebešić vlasnik kuće, nije donio nikakav sudac. Bilo je to vrijeme nacionalizacije i vlasništvo je bilo 2/1 jer je država bila vlasnik zemljišta. A tvrtka Šipad-Sebešić je ugašena prije više od deset godina. Pošteno sam kupio kuću, platio je, uknjižio vlasništvo i sud je poslije potvrdio da sam vlasnik ja, odnosno moja tvrtka. I umjesto da ubirem plodove svog rada, Radoš mi je došao iz neba! A čovjeka niti ne poznajem!

U moju je kuću uselio svoje susjede iz Bosne, obitelj Bungić koja mu plaća 1500 eura za mjesečni najam, a koji tijekom ljetne sezone od najma kuće i restorana koji se nalazi u sklopu uberu najmanje dva milijuna kuna. A ja toj kući ne smijem prići ni blizu jer Bungići odmah zovu policiju. Četiri puta su me uhićivali i držali u postaji do ponoći, a potom puštali bez obavljenog razgovora. Znaju da sam nasamaren.

Nitko toj mafiji ne može ništa. Radoš je sve potplatio pa svi ignoriraju problem i izbjegavaju me - ispričao nam je poduzetnik Jurić, istaknuvši kako je Radoš od lanjskog kolovoza doslovce navalio da od njega dobije traženih 800.000 eura ako želi svoju kuću natrag, pa je slao razne poruke čak i putem kurira. Jedna od kurirki je upravo Vedrana Udovičić koja se i sama počela bojati za njegov život.

Odvjetnik u strahu

- U subotu ujutro Vedrana mi je prenijela posljednju Radoševu poruku da će me riješiti ovoga tjedna. Primijetio sam njezinu nervozu u posljednje vrijeme jer me svakodnevno zvala samo da me pita kako sam. Bilo mi je to čudno. Ojađen sam, živim u strahu za obitelj. Bdijem nad djetetom da mu se nešto ne dogodi.

Prvi put kad sam osuđen uvjetno na tri mjeseca za ometanje vlastitog posjeda, i to bez sazivanja ročišta i davanja mog iskaza, angažirao sam odvjetnika Zorana Antunovića. Kad je vidio što me je snašlo, poručio mi je: ‘Ako vas budem branio kako treba, morat ću se iseliti iz Makarske', pritom mi sugeriravši odvjetnicu Asju Piplović koja se nikoga ne boji - dodaje Jurić te napominje kako bi angažirao i pet odvjetnika da zna da će se okončati njegova agonija s kućom koju je kupio radi zdravstvenog turizma.

Prethodni vlasnik kuće Srećko Cigić dao je izjavu kod javnog bilježnika da kuću nikad nikome nije iznajmio, s obzirom na to da Bungići govore kako su u najmu, a ponekad i da su vlasnici kuće. Zanimljivo je da punih pet godina računi za struju i vodu stižu na ime Jurićeve tvrtke Mi-Auto Agram u zagrebačkoj Dubravi, a koje, budući da Radoš i Bungić zarađuju na tučepskoj kući i vlasniku ne daju ni blizu, Jurićevi nisu platili.

Nagomilalo se stoga nekoliko stotina tisuća kuna dugovanja, ali bez obzira na sve, u kući ni struja ni voda nikad nisu bile isključene. Čak ni Poreznu upravu svih tih godina, tvrdi Jurić, ne zanima plaća li on kao vlasnik ikakve poreze.

Država se ne miješa

- Dugovanja tvrtke Mi-Auto Agram, koja je vlasnik kuće, bilježimo kao negativan saldo u našim knjigama. U kući Bungići vode obrt BMD, oglašavaju se i iznajmljuju 17 apartmana te zarađuju na restoranu. Ljeti čak na terasu dovuku veliki kazan u kojemu kuhaju grah i porciju prodaju za 25 kuna.

Prijavio sam ih inspekciji, iznajmljuju na crno, a kao odgovor dobijem da posluju normalno i da su tek jednom kažnjeni s 1000 kuna. No, komisija im je napisala odobrenje za rad na drugoj adresi, a ne u Tučepima - objašnjava Jurić koji je prvotno mislio da su Bungići "samo" izbjeglice iz Bosne koje su se na divlje uselili u njegovu kuću te da su bez krova nad glavom. Potegnuo je i do Dolca da vidi odakle potječu, pa im je čak bio spreman izaći u susret nudeći alternativu.

Problemi s kreditom

- Bungići imaju nekretninu u Bosni. Ne znam čemu sva ta muljaža. Poremetili su mi planove. Pokrenuo sam zahtjev za iseljenje, ali sve to stoji na sudu već godinama kad je doneseno rješenje da je kuća, ipak, moja. Lani sam zatražio 1,5 milijuna kuna kredita od banke i založio sam i tu kuću. Kredit je odobren. No, kako me je Radoš tužio temeljem samo fotokopije dokumenta iz 1983., banka se nije mogla uknjižiti. Izdao mi je potvrdu da će povući tužbu i sada zauzvrat od mene traži 800.000 eura te prijeti da će me smaknuti. Abnormalno! - zaključio je Jurić ističuči da je došao do zida pa je za obitelj zatražio policijsku zaštitu. Radoš, pak, negira i prijetnje smrću i potraživanje 800.000 eura.

- To su bolesne tvrdnje gospodina Jurića koji je u panici jer je u tijeku niz postupaka u Hrvatskoj i BiH, kojima se utvrđuje njegova zakonitost postupanja oko sporne nekretnine. Strah koji on osjeća je strah od ishoda postupaka koji se po više osnova vode protiv njega i Mi-Auto Agrama. Jurića ću prijaviti za lažno prijavljivanje - izjavio nam je Željko Radoš.

Radoš: 'Sve to je pritisak na mene osobno'
Radoš kaže da je 29. ožujka prošle godine temeljem krivotvorene dokumentacije Jurić pokušao na makarskom Općinskom sudu ishoditi brisanje zabilježbe spora koje je, potom, odbijeno.

- Jurić pokušava izvršiti pritisak na Agenciju i mene kao direktora ne bi li ishodio dokument koji će mu omogućiti brisanje zabilježbe spora jer je sud u Makarskoj njegov prijedlog odbio.

Što se tiče obitelji Bungić, ona je više puta tražila od vlade kantona Središnja Bosna suglasnost za korištenje odmarališta radi zaključivanja Ugovora o zakupu, ali je vlada na prijedlog Agencije odbila dati traženu suglasnost baš zbog sporova koji su u tijeku - zaključuje Radoš.

Izvor: Jutarnji.hr