BIVŠI MINISTAR Fred Matić zabrinut jer se žene savjetuju prije pobačaja, a ginekolozi imaju priziv savjesti

Fred Matić

Predrag Fred Matić, hrvatski političar i europarlamentarac izrazio je nezadovoljstvo Međunarodnog dana sigurnog pobačaja. Na predstavljanju "Atlasa pobačaja", alata koji omogućava pregled dostupnosti pobačaja i njegove prepreke diljem Europe.

Ovaj političar, bivši hrvatski branitelj i bivši ministar branitelja, iznenađujuće za mnoge kao fokus temu svog europarlamentarnog djelovanja odabrao je pobačaj i reproduktivna prava. Prisjetit ćete se i njegovog poziranja-skakutanja u Bruxellesu nakon što je usvojen kontroverzni Matićev izvještaj.

Ovako je Fred Matić reagirao kad je Europski parlament usvojio njegovu  rezoluciju o pravu na pobačaj | Telegram.hr

Prema analiziranom, Hrvatska se nalazi u donjem dijelu ljestvice te ostvaruje ukupno 60 posto i spada u kategoriju zemalja „POOR“ (loše) po pitanju osiguravanja legalnog i sigurnog pobačaja. Od država članice Europske unije najbolje su ocijenjene Švedska i Nizozemska, dok najgore stoje Malta i Poljska.

Matić kao alarmantne razloge hrvatskog "kašnjenja" lovljenja europskih postotaka navodi administrativne i nametnute prepreke, obavezno savjetovanje, testova i razdoblja čekanja.

Za njega je također opasan trend da od 322 ginekologa, njih 186 odbija raditi pobačaje, što je 60% liječnika.