BIBLIJSKA POŠAST U SPLITU ''Našla sam ih na balkonu, divovski su, ulaze i u auta...''

skakavci najezda
Facebook grupa Kilavci

Uobičajeno je u ovo doba godine u Splitu pisati o najezdi komaraca, ali stanovnici Mejaša posljednjih dana muku muče sa - skakavcima! S fotografijama nam se javila anonimna građanka tražeći našu pomoć s obzirom da su ovi kukci - svugdje, piše Slobodna Dalmacija.

''Našla sam ih na balkonu i po portunu prije 15 do 20 dana. Ogromni su, divovski, ima ih po Kili. Prijavili smo kotaru'', stoji navedeno u poruci naše sugrađanke.

Više stanovnika Kile okupljenih u Facebook grupu "Kilavci" slali su fotografije skakavaca iz svojih stanova ili portuna s komentarima:

''Katastrofa, kod mene je zatvoreno sve ima tjedana dana'', ''XXL skakavac'', Ne samo u autu da ih nalazim, već i po stanu'', ''Ne da se uć u portun zgrade koliko ih je''.

skakavci najezda

Predsjednik kotara Toni Piplica je potvrdio i na Facebook profilu javno podijelio negativni odgovor iz Grada o dezinsekciji kotara:

''S obzirom da Grad Split nema ugovorenu dezinsekciju skakavaca nismo u mogućnosti pomoći Vam''.

Iz Kotara kažu kako će cijenu dezinsekcije dogovoriti s tvrtkom Cian.

''Ove godine smo primijetili nešto veći broj poziva građana vezano za navedenu temu, ali daleko je to od alarmantnog stanja. Pričinjavaju štetu u poljoprivredi, ali u urbanim sredinama nisu štetni za ljude i kućne ljubimce. Što se tiče cijena, cijene se definiraju s obzirom na površinu, stupanj infestacije, odnosu s kupcem itd.'', pojasnio je Hrvoje Grgić, direktor službe sanitarne zaštite, zaštite bilja i veterine Cian-a, piše Slobodna Dalmacija.