BESPRAVNA GRADNJA Podignuta optužnica protiv Frane Barbarića

Frane Barbarić vila na Hvaru
MILAN SABIC/PIXSELL/ NEVA ZGANEC/ PIXSELL

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je podiglo je optužnicu protiv Frane Barbarića, predsjednika Uprave HEP-a zbog kaznenog djela protupravne gradnje.

Kako je Jutarnji već pisao, u splitskom tužiteljstvu tijekom prijepodneva brusili su se zadnji detalji optužnice, a nakon 16 sati objavljeno je priopćenje u kojemu se kaže da je optužnica podignuta protiv "hrvatskog državljanina (1966.) zbog počinjenja kaznenog djela protupravne gradnje iz članka 212. Kaznenog zakona/11."

Okrivljenog 57-godišnjaka, kaže se u priopćenju splitskog općinskog tužiteljstva, tereti se da je od ožujka 2022. do svibnja 2023. godine, na otoku Hvaru, u Zastražišću (uvala Sinjava), kao investitor izvodio građevinske radove protivno odredbi članka 106. Zakona o gradnji, izvan građevinskog područja koje se sukladno Prostornom planu uređenja Općine Jelsa nalazi u zaštićenom obalnom području mora, koje je na temelju članka 45. stavka 1. i 3. Zakona o prostornom uređenju područje od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku. Tereti ga se da je bio svjestan da se radi o zaštićenom obalnom području mora od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, kao i da prethodno nije ishodio pravomoćnu građevinsku dozvolu.

Državno odvjentištvo Barbariću stavlja na teret da je izgradio: stambenu zgradu (prizemlje i prvi kat); građevinu (prizemlje sa dvostrešnim krovom); preljevni bazen sa strojarnicom te cisternom za vodu; kameno betonski zid u nastavku kojeg je izgradio i stepenište; kameno betonski potporni zid (oko strojarnice na zapadu te uzduž strojarnice, bazena i cisterne sve do kraja čestice) na čijem kraju je izgradio stepenište s podestom.

Za kazneno djelo protupravne gradnje predviđena je zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.