BANDIĆEV NASLJEDNIK Aktivist koji je prije točno 11 godina rušio ogradu na Cvjetnom uskoro bi mogao upravljati Zagrebom

Tomislav Tomašević
Screenshot HRT

Tomislav Tomašević sinoć je na lokalnim izborima za gradonačelnika Zagreba ostvario uvjerljivu pobjedu te u prvom krugu osvojio 45,45 posto glasova. U drugom krugu snage će odmjeriti s Miroslavom Škorom, koji je osvojio 12,16 posto, piše Dnevnik.hr.

Tomašević je rođen u Zagrebu 13. siječnja 1982. godine. Osnovnu školu završio je u Zaprešiću, a u školi je zaradio nadimak Senf jer je njegove školske prijatelje skraćeni oblik njegova imena podsjetio na senf Thomy, stoji u njegovoj biografiji.

Pohađao je zagrebačku Sedmu gimnaziju u Križanićevoj, a 2000. godine upisao je Pravni fakultet u Zagrebu. Tomašević ga je napustio na trećoj godini kada je shvatio da ga više zanima proučavanje društvenih promjena i sudjelovanje u njima.

Diplomirao je politologiju na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti, a na britanskom je Sveučilištu u Cambridgeu magistrirao u području okoliša, društva i razvoja, nakon čega se vratio u rodni Zagreb. Tomašević se 2017. godine kandidirao za mjesto gradonačelnika Zagreba iz, kako sam kaže, ''želje da zajedno sa sugrađanima stvara Zagreb koji je otvoren, dinamičan, zelen, živ, održiv, pravedan i koji je na svjetskoj listi najpoželjnijih gradova za život''.

Široj javnosti poznat je kao borac za javni interes u Zagrebu te stručnjak za zaštitu okolišu i upravljanje komunalnim uslugama, a aktivizmom se počeo baviti kada je imao samo 16 godina. Tada se priključio Zelenoj akciji.

U proteklih je desetak godina sudjelovao u borbama za Varšavsku ulicu i Kamensko te se zalagao protiv privatizacije zagrebačke Čistoće. Prije točno 11 godina u Varšavskoj ulici počeli su radovi na ulazu u garažu Horvatinčićeva centra na Cvjetnom trgu kada su aktivisti Zelene akcije koje je predvodio Tomašević počeli lupati po zaštitnoj ogradi te su je na kraju srušili i rastavili. Ušli su u ograđeni prostor, sjeli na ogradu i zauzeli ograđeno gradilište, a nakon toga su ih opkolili zaštitari i interventna policija.

Kao prioritete za grad Zagreb lider zeleno-lijeve koalicije ističe jeftine i kvalitetne komunalne usluge te svima dostupne javne usluge (vrtići, škole, bolnice, starački domovi). Zalaže se za povećanje zaposlenosti, poglavito mladih, kroz zelenu industrijalizaciju, kroz instrumente zelene javne nabave i razvoj društvenog poduzetništva.