Bandić - Ni predsjednik ni pokojnik, čeka ga teška borba

Bandić - Ni predsjednik ni pokojnik, čeka ga teška borba

 Po drugima, Bandić će nastaviti mandat gradonačelnika i pripremati se prvo za izlazak na izbore za Gradsku skupštinu, a potom i za parlamentarne izbore.

Ni predsjednik ni pokojnik. Tom bi se parafrazom naslova knjige Bandićeva suradnika i prijatelja Pavla Kalinića mogla najaviti politička budućnost Milana Bandića. U političkim se kuloarima čuju nagađanja u širokom rasponu: da je Bandić politički mrtav za tri mjeseca, ali i da Bandić ide dalje.

Po jednima, SDP će ga s partnerima i HDZ-om uništiti u Zagrebu i zapečatiti mu karijeru novim zagrebačkim izborima. Po drugima, Bandić će nastaviti mandat gradonačelnika i pripremati se prvo za izlazak na izbore za Gradsku skupštinu, a potom i za parlamentarne izbore.

Iako ni njegovi najbliži suradnici ne mogu sa sigurnošću reći što se Bandiću mota po glavi, većina ih smatra da Bandić nema izbora, nego da mora nastaviti s politikom. Izborni rezultat je takav da u njemu može naći inspiraciju za nastavak političkog života.

Kao nezavisni kandidat, bez zaleđa velike stranke, Bandić je u utrku krenuo stvarajući vlastitu biračku bazu, misleći da može kapitalizirati svoje zagrebačke godine i hercegovačko podrijetlo, ali i svjestan da se protiv njega stvara jak antibandićevski blok. Dok je Josipović samo morao dodavati na startni rezultat stranke čiji je kandidat, Bandić je morao sitno zbrajati i truditi se da motivira dovoljno birača sebi u prilog. Ako se to uzme kao jedan od kriterija, Bandićev rezultat uopće nije loš. No, kako se u izborima samo pobjednici broje, Bandić već od danas mora krenuti dalje.

U Zagrebu će morati za početak biti nešto pokorniji, više nije apsolutni gazda, ali nije još ni na izdisaju. Morat će sačuvati dio svojih ljudi koji bi se mogli naći na udaru SDP-a jer su se svrstali na njegovu stranu. Iako se tek očekuje izbacivanje najžešćih bandićevaca iz stranke, neki to neće čekati, nego će ovih dana sami istupiti. Oni bandićevci koji su egzistencijalno vezani uz rad u Gradu računaju da će ih Bandić moći zaštititi.

Zagrebački SDP se vjerojatno neće podijeliti kako bi se podijelio prije nekoliko godina dok je Bandić u SDP-u bio na vrhuncu moći, ali nitko ne isključuje mogućnost da se neki ogranci odluče za Bandićevu političku opciju. No da bi se to dogodilo, Bandić će vrlo brzo javnosti morati reći što zapravo hoće.

vecernji list