Bandić ide u pritvor i mora uplatiti 15 milijuna kuna u proračun

Milan Bandić

Također je odlučeno da mu se oduzme jamčevina od 15 milijuna kuna i uplati u korist državnog proračuna te na tu odluku njegova obrana ima pravo žalbe. Bandić bi se već tijekom današnjeg poslijepodneva mogao naći u istražnom zatvoru u Remetincu, piše Večernji list.

USKOK je proširio istragu protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića zbog sumnje na poticanje na davanje lažnog iskaza, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te sprečavanja dokazivanja.

- Nemam komentara - rekao je Milan Bandić koji je u pratnji svojih odvjetnika Krešimira Krsnika i Marijana Hanžekovića malo prije 14 sati došao na Županijski sud u Zagrebu, gdje je održano ročište na kojem je odlučeno o njegovu ponovnom pritvaranju. Bandićevi odvjetnici oko 15.20 sati izašli su iz zgrade bez njega, rekli su da je odluka donesena te da nemaju komentara.

Utjecao na svjedoke

USKOK je jutros donio rješenje o proširenju istrage protiv Bandića kojeg sumnjiči da je tijekom istrage koja se protiv njega vodila u aferi Agram pokušao utjecati na svjedoke te da je krivotvorio neke dokumente. Tim je postupanjem, smatra USKOK, Bandić prekršio uvjete jamstva te su zbog toga zatražili da mu se ponovno odredi istražni zatvor. Isto tako, zatražili su da mu se oduzme 15 milijuna kuna kojima je jamčio obranu sa slobode.

Sumnjiči ga se da je od svjedoka ispitanog u USKOK-u u kaznenom predmetu u kojem se protiv njega i više drugih okrivljenika vodi istraga, u dva navrata zatražio da promijeni iskaz, kao i da u vezi toga potpiše dokumente za koje je znao da nisu istiniti.

- Ujedno se osnovano sumnja da je okrivljenik tijekom prosinca 2014. i siječnja 2015. godine, kao utemeljitelj i predsjednik Zagrebačke zaklade za pomoć osobama oboljelim od cerebrovaskularnih bolesti, sačinio i vlastoručno potpisao antidatirani dokument, u kojem je neistinito naveo da se sve slike i skulpture koje su donirane spomenutoj Zakladi pohranjuju i skladište na adresama na kojima su i pronađene tijekom pretraga, iako je znao da navedene umjetnine nisu donirane spomenutoj Zakladi te da Zaklada nije vlasnik istih, već da su njegova imovina. Takav krivotvoreni dokument je, u cilju da u žalbenom postupku pred Vrhovnim sudom Republike Hrvatske neistinito prikaže da predmetne umjetnine nisu njegovo vlasništvo, te time značajno oteža postupak dokazivanja i osiguranja oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom, putem odvjetnika dostavio sudu - navodi se u priopćenju USKOK-a.

Jamčevina dostatna garancija

Istovremeno, izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu je jučer ukinulo mjeru opreza zabrane obavljanja gradonačelničke dužnosti Milanu Bandiću.

- Vijeće smatra da se Bandić do sada pridržavao izrečenih mjera opreza, da mjere opreza predstavljaju uskratu prava na osobnu slobodu naročito u situaciji kad se radi o funkciji na koju je on izabran voljom građana, tako da je u ovom trenutku uplaćena jamčevina, u iznosu koji premašuje sve do sada izrečene, dostatna garancija da se prevenira opasnost od ponavljanja kaznenog djela na slobodi, navodi se u priopćenju suda.