Bandić, Hebrang i Vidošević žele rehabilitirati pobunjene generale

predsjednički izbori

Ako Milan Bandić postane treći hrvatski predsjednik, vratit će neke od umirovljenih generala u aktivni sastav HV-a.

- Nijedna vlast u posljednjih 14 godina nije napravila ništa da bi afirmirala pobjednički Domovinski rat. Nijedna vlast, nijedna Vlada, pa nijedan predsjednik nisu afirmirali taj rat. Nisu očuvali ni dostojanstvo hrvatskih branitelja koji su se borili u tom pobjedničkom ratu protiv velikosrpske agresije. Prvo što bih napravio kao predsjednik: radio bih na afirmaciji Domovinskog rata te povratu dostojanstva hrvatskim braniteljima - izjavio je za Jutarnji list Milan Bandić.

Neodgovorna politika

- Među generalima koji su umirovljeni, kao i među drugim umirovljenim časnicima, jedan je broj onih koje ćemo, ako pobijedimo, vratiti u aktivni sastav, a ostalima treba osigurati posao i vratiti im dostojanstvo - rekao je Miodrag Demo, načelnik Odjela za branitelje u zagrebačkom Poglavarstvu, i jedan od Bandićevih najbližih suradnika.

Napominje kako se prema braniteljima godinama vodila neodgovorna politika, dok im je jedinu stvarnu potporu pružalo Bandićevo poglavarstvo. Ukoliko Bandić postane predsjednik, to će se promijeniti, tvrdi Demo.

Na pitanje koga bi od umirovljenih generala Bandić vratio u aktivni sastav, Demo nije htio izravno odgovoriti:

- Ako se žele vratiti oni koji mogu još puno pružiti vojsci, a pri tome se protiv njih ne vodi nikakav kazneni postupak, vrata će im biti otvorena.

Predsjednički kandidat HDZ-a Andrija Hebrang o umirovljenim generalima kaže:

- Generali su 2000. godine izašli s pismom jer su ih tada odbili primiti predsjednik države, premijer i saborski Odbor za sigurnost, istaknuo je Hebrang. Kao predsjednik, ja bih generale, pa čak i poslije pisma, primio na razgovor. Potom bih im održao bukvicu da se ne smiju miješati u politiku i vratio bih ih da rade svoj posao jer su dragocjeni u sustavu obrane kao ljudi s iskustvom. Ako ne bi poslušali, tek bih onda pribjegao kazni. Zaslužili su razgovor i šansu, i to bih napravio onda. A danas bih ih, poput predsjednika svih drugih zemalja, pozvao u savjetodavno tijelo - kazao je Hebrang. Dodao je da bi Mirka Norca pomilovao čim se za to steknu zakonski uvjeti.

Inicijativa kao uvreda

I Nadan Vidošević je na sličnom tragu kada je riječ o rehabilitaciji generala.

- Važnije je govoriti da oni poput generala Krstičevća, koji su u gospodarstvu i visokoobrazovani, budu pozvani sudjelovati u velikim projektima od nacionalnog značaja za cijelu Hrvatsku. Ali ne samo on, nego mnogi časnici s ratnim iskustvom i završenim najprestižnijim školama moraju preuzeti odgovorna mjesta - izjavio je Vidošević.

U rujnu 2000. predsjednik Mesić prisilno je umirovio sedam generala HV-a: Antu Gotovinu, Damira Krstičevića, Milenka Filipovića, Davora Lošu Domazeta, Mirka Norca i Krešimira Ćosića i Ivana Kapulara. Odluka se temeljila na Zakonu o Oružanim snagama, a povod joj je bio otvoreno pismo 12 hrvatskih generala kojim se pozivalo na nesuradnju s Haaškim sudom.

Inicijativa Bandića i savjetnika o povratku umirovljenih generala najnegativnije je dočekana u Uredu predsjednika Mesića. Kako doznajemo, na Pantovčaku drže da je riječ o jeftinom populizmu, a ideje o povratku generala koje je predsjednik Mesić umirovio, smatraju uvredom iz Bandićevog stožera.

Braniteljske udruge koje predvode Miodrag Demo i Miro Laco, ovih dana aktivno agitiraju na terenu za kandidata Milana Bandića. Najviše uspjeha imaju u Slavoniji, gdje su surađuju s HDSSB-om, Branimira Glavaša.

Zabrinutost zbog Slavonije

Time su, zapravo, natjerali Hebranga da javno pohvali Glavaševu stranku i njenog novog predsjednika Vladimira Šišljagića. Hebrang je postao zabrinut zbog utjecaja koji Bandićev stožer ostvaruje na području Slavonije.