Balenović: Bajić je u sukobu interesa i ne može biti ustavni sudac!

Pravosuđe

...profesionalno ili ne, jeli povlađivao i išao na ruku jednoj političkoj opciji ili a ne drugoj, jeli nekima kriminal praštao a druge progonio, jeli se plašio otvarati „prave" slučajeve, kako kaže predsjednik Josipović, da ne završi u loncu vruće vode, pitanje je smije li uopće Bajić biti izabran na mjesto ustavnog suca?
Mladen Bajić je u sukobu interesa i ne može biti ustavni sudac! Nakon što se godinama nalazio na čelu DORH-a, koji je po službenoj dužnosti progonio pojedince, sada bi se trebao naći u ulozi suca Ustavnog suda, da tim istim pojedincima odlučuje u žalbenom postupku i da im sudi. Slijedom navedenog, nakon odsluženog mandata ustavnog suca, možemo očekivati da Bajić preuzme i rukovođenje zatvorskim sustavom, tako da osobe koje je tužio, kojima je sudio, sada nadzire pri izdržavanju kazne. Poslovicu „Kadija te tuži, kadija te sudi", moći ćemo s pravom dopuniti, pa reći „Kadija Bajić te tuži, kadija Bajić te sudi". Otomansko Carstvo odavno je otišlo iz Hrvatske, ali čini se da još uvijek nije iz glava nekih rogatih hrvata.

Postoji samo jedan dobar razlog zbog kojeg se vodeći hrvatski političari ne usude suprotstaviti skrivenoj i tajnoj Bajićevoj želji da postane ustavni sudac. Nije pametno ljutiti nekoga tko o vašem nezakonitom, kriminalnom i nemoralnom radu ima pune ladice dokaza i nedostaje samo Vaš krivi korak ili trenutak, pa da ih aktivira i javno obznani. To može biti jedini razlog da korumpirana hrvatska politička scena, usta punih hvalospjeva, aklamacijom prihvati Bajića kao najbolje moguće rješenje za izbor 13. suca Ustavnog suda RH.

Za Hrvatsku i njezin pravni sustav bilo bi najbolje priznanje, da je Bajić predložen i imenovan npr. za ravnatelja Ureda Europske unije za borbu protiv prijevara (OLAF) ili planiran za vodeće mjesto u Uredu europskog javnog tužitelja. Bilo bi za Hrvatsku lijepo da je Mladen Bajić slijedio primjer prof. dr. Ivana Šimonovića, koji je sa pozicije ministra Pravosuđa RH 2010. godine, otišao u New York na mjesto pomoćnika Glavnog tajnika UN Ban Ki-moona za ljudska prava. Ovako ostaje dojam da se kadrovskim preslagivanjem u hrvatskoj pravnoj močvari, imenovanjem Bajića za ustavnog suca želi samo legalizirati sve ono što je Bajić, kao Glavni državni odvjetnik u svom dvanaestogodišnjem mandatu krivo odradio, prikrio ili propustio odraditi.

Predsjednica udruge Zviždač
Vesna Balenović