Austrijska Raiffeisen banka priprema tužbu protiv Hrvatske

Austrijska Raiffeisen banka priprema tužbu protiv Hrvatske
Austrijska Raiffeisen banka priprema se podnijeti ustavnu tužbu zbog hrvatskog zakona koji ima za cilj poništiti tisuće zajmova Hrvatima, rekao je glasnogovornik te banke u srijedu Reutersu.

Hrvatski sabor usvojio je ranije ovog mjeseca zakon o zaštiti lokalnih dužnika od zajmova denominiranih u eurima koje su promicale i pružale podružnice austrijskog zajmodavca.

Te banke nisu imale licencu za poslovanje u Hrvatskoj niti su ispunile zahtjeve za adekvatno provjeravanje sposobnosti zajmoprimaca da vrate zajmove, kazali su zakonodavci.

Riječ je o Zakonu o ništetnosti ugovora o kreditu s međunarodnim obilježjem sklopljenih u Republici Hrvatskoj.

Raiffeisen smatra te optužbe neutemeljenima i planira borbu protiv zakona na sudu.

»Vjerujemo da je zakon protuustavan. Raiffeisen će u Hrvatskoj podnijeti ustavnu tužbu protiv zakona kasnije ovog mjeseca«, rekao je glasnogovornik najveće austrijske bankarske grupacije.


Gotovo 3000 zajmova, ukupno vrijednih oko 200 milijuna eura, dodijelilo je nekoliko regionalnih Raiffeisen banaka u južnoj austrijskoj regiji Štajerskoj hrvatskim zajmoprimcima prije 10 do 15 godina, rekao je glasnogovornik.

Gotovo polovica zajmoprimaca ima poteškoća s plaćanjem, rekao je, dodavši da je Raiffeisen ponudio povoljnije uvjete kako bi mogli ispuniti svoje obveze.

U nekoliko je slučajeva banka prodala imovinu zajmoprimaca koja je založena kao kolateral kako bi vratila novac, rekao je glasnogovornik, odbacujući navode da su zajmoprimci nepravedno postali meta napada nakon što nisu bili u stanju vratiti zajmove.

Raiffeisen banke koje su dale te zajmove nisu trebale hrvatsku bankarsku licencu, jer je svaki zajam zaključen u Austriji prema austrijskom zakonu, kazao je.
»Svaki je hrvatski dužnik došao u Austriju i potpisao ugovor na licu mjesta«, rekao je glasnogovornik Raiffeisen banke.

Čelnik austrijske središnje banke Ewald Nowotny, koji je prije nekoliko dana boravio u Hrvatskoj kako bi posredovao između Hrvatske i Raiffeisen banke, pozvao je stranke da okončaju spor i usredotoče se na pronalaženje pojedinačnih rješenja.

»Takav zakon može imati negativan utjecaj na kreditnu ponudu u takvoj zemlji«, kazao je Nowotny