Australski gastarbajter Božo pisao Vladi - Mičite Schengen iz moga dvorišta!

schengen, pismo, Hrvatska zemlja
... Vladi Republike Hrvatske obratio Michael Božo Andačić, Metkovac s trenutačnom adresom u Sydneyu, u dalekoj Australiji.

Njegova obiteljska kuća nalazi se neposredno uz malogranični prijelaz Unka u Mlinskoj ulici. Otkako je tu granica postavljena, pune 24 godine Božo nije imao problema.

Međutim, problemi su nastali ovih dana jer Ministarstvo financija na lokaciji graničnog prijelaza namjerava graditi objekt za smještaj pogranične policije.

Riječ je o nadstrešnici koja će gotovo prekriti dvorište Božine obiteljske kuće te zauzeti i dio zemljišta također u njegovu vlasništvu.

Za spomenuti objekt već je izdana lokacijska dozvola, pa je samo pitanje dana kada će se početi graditi. Imovinsko-pravna pitanja su riješena na temelju prisilnog izvlaštenja, drugim riječima, vrijednost zemljišta Bože Andačića procijenjena je prema podacima Porezne uprave i on nema prava žalbe, budući da je riječ o višim državnim interesima, u ovom slučaju izgradnji schengenskog malograničnog prijelaza za lokalno stanovništvo.

Trenutačno se na prijelazu, namijenjenom lokalnim ljudima koji žive u rasponu od pet kilometara i posjeduju pogranične propusnice, nalaze dva policijska kontejnera, za bosanskohercegovačke i hrvatske pogranične policajce.

Situacija je još zanimljivija kada se zna da ovaj prijelaz koristi zanemarivo mali broj stanovnika doline Neretve, a Ministarstvo u njegovo uređenje namjerava utrošiti milijunske iznose.

Upravo na to upozorava i Michael Božo Andačić.

- Mi znamo da nakon ulaska Hrvatske u EU hrvatske granice postaju Schengen, ali nismo mogli znati da će se za potrebe gradnje graničnih prijelaza od hrvatskih građana oduzimati zemljišta, parkirališta, dvorišta i kompletne kuće - istaknuo je Andačić, naglašavajući da u njegovu slučaju Ministarstvo financija na lokalnom prijelazu namjerava graditi golemu metalnu nadstrešnicu visine četiri metra, koja će zauzeti dio njegova dvorišta i zemljišta u dužini kuće.

Prema Prostornom planu, objekti moraju biti udaljeni četiri-pet metara od prometnica i svaka stambena jedinica mora imati određeni broj parking-mjesta.

Moja kuća je imala šest parkinga, legalno je udaljena od prometnice i ima valjanu građevinsku dozvolu. Ako se uradi ovaj projekt Ministarstva financija, gubim sve parkinge te mi granični prijelaz dolazi do ulaznih vrata i prozora - ističe Božo Andačić, koji upozorava da za Ministarstvo financija očito ne vrijede zakoni Republike Hrvatske.

- Zamislite, ne možete graditi kuću ako ne udovoljite uvjetima Prostornog plana. To pravilo vrijedi za građane, ali za državu, odnosno Ministarstvo financija, očito ne vrijedi - ogorčen je Božo, koji je naveo i čitav niz propusta prigodom oglašavanja poziva za javnu raspravu pri izdavanju lokacijske dozvole za prijelaz Unka.

Po Zakonu o izvlaštenju

Kako bi zaštitio svoja prava, pokrenuo je sudski postupak pred Upravnim sudom, no to očito neće spriječiti investitora da počne s radovima na Unki.

- Gradnja takvoga metalnog ružnog objekta s ogromnom nadstrešnicom ispred obiteljske kuće umanjuje vrijednost moga posjeda. Možete li zamisliti kada se probudite i pogledate kroz prozor, ili možda iziđete na balkon, a ono ispred vas metalno strašilo plave boje - slikovito je opisao svoju kuću i dvorište Michael Božo Andačić.

Međutim, njegovi apeli ne zabrinjavaju previše stručne službe u resornome Ministarstvu financija. Odgovarajući na naš upit, tek su kazali da se granični prijelaz Unka rješava sukladno važećem Zakonu o izvlaštenju. Dodali su da se nezadovoljstvo pojedinaca odnosi na procjene zemljišta ovlaštenih sudskih vještaka, na što Ministarstvo financija nikako ne može utjecati.

Piše: Stanislav Soldo/Slobodna Dalmacija