Ante Gotovina se povjerio suborcu: Ponosim se svime, a u Haagu sam jer sve vlade od 1998. nisu odradile svoj posao

No, prije toga bio sam prisiljen na odluku da jedno vrijeme budem nedostupan, živeći i prije bijega u potpunom neznanju što se oko mene događa i kakve se radnje protiv mene poduzimaju. Nije mi, ne znam zašto, bio omogućen tretman kao drugim generalima, kao, primjerice, generalu Stipetiću, da obavim razgovor s Haaškim tužiteljstvom. Nakon tog razgovora, vojnički bih prihvatio bilo kakvu odluku koja se pred mene postavlja".

Nesnalaženje vlada

Riječi su to generala Ante Gotovine , generala koji je u Haagu nepravomoćno osuđen na 24 godine zatvora zbog, kako kaže presuda, sudjelovanja u udruženom zločinačkom pothvatu. Prenio ih je njegov prijatelj i suborac, umirovljeni brigadir Danijel Kotlar na predstavljanju knjige Mladena Pavkovića "General pukovnik Ante Gotovina" u Zadru.

Kotlar je bio ratni zapovjednik 7. domobranske pukovnije i 113. brigade, a u srijedu nam je potvrdio da do sada nije javno govorio o susretima s Gotovinom u Haagu, koji mu se tamo požalio na domaće političare.

- Mi smo naš vojnički posao odradili stručno i profesionalno. Politika nije odradila svoj posao. Međunarodna zajednica imala je preko optužnice svoje zahtjeve prema Hrvatskoj i prema hrvatskoj politici, vjerojatno i neke interese. A hrvatske Vlade, od 1998. godine do danas, nisu u tom dijelu odradile svoj posao. Iskazale su u najmanju ruku neznanje i nesnalaženje. Domovinski rat nije bio moj privatni rat, niti sam bio na čelu udruženoga zločinačkog pothvata. Izvršavao sam zapovjedi. Za taj dio ću uvijek odgovarati" - rekao je Gotovina Kotlaru, koji nam je potvrdio da mu je general više puta, još u ratu, govorio da ga politika ne zanima.

- Govorio je da želi raditi svoj posao, kako ga politika ne interesira, već vojarne, vojska i teren. No, politika se pozabavila njime i postao je žrtva političkih manipulacija - rekao je Danijel Kotlar.

IZVOR: JUTARNJI LIST