Anketa: Gotovo polovica Hrvata pristala bi na osobni bankrot

nema para, nema novca
nema para, nema novca

Zakon o stečaju potrošača, popularno zvan 'zakon o osobnom bankrotu', na snagu bi trebao stupiti u srpnju, a u anketi provedenoj na više od 400 ispitanika portal MojPosao istražio je bi li građani pristali da netko upravlja njihovom imovinom, ako bi time otplatili sve dugove?

Na 'osobni bankrot' pristalo bi 36 posto ispitanika, pod uvjetom da im se ostave sredstva za normalan život. Tako jedan ispitanik kaže da ‘očito nije sam u stanju srediti vlastitu situaciju', a drugi predlaže da ‘za neodgovorno financijsko poslovanje treba uvesti kaznu'.

Iz 'dužničkog ropstva' pod svaku cijenu pak željelo bi se izvući 9 posto ispitanika. ‘Nama to i treba kad ne znamo upravljati kućnim budžetom', zaključuje jedan od ispitanika.

Istodobno, gotovo trećina ispitanika, njih 32 posto, misli da 'osobni bankrot' nije dobar instrument te da su ‘pristojni prihodi jedini izlaz iz svake financijske nevolje', kao i ‘poticanje proizvodnje čime bi se otvorila nova radna mjesta te potaknulo zapošljavanje'.

‘Osobno vrlo dobro upravljam svojim financijama, ali nisam kriv što sam nezaposlen. Moja situacija nije proizašla iz neznanja već iz nemogućnosti, što je vrlo bitna razlika', kaže jedan od ispitanika.

Gotovo četvrtina ispitanika, odnosno njih 23 posto, smatra da svoje dugove mogu riješiti sami.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘Ljudi ne bankrotiraju jer su glupi, već zato jer novca nema', kaže jedan ispitanik, a drugi ističe da pazi koliko troši da ne upadne u dugove, navode iz portala MojPosao.

Hina