ANDREJ PLENKOVIĆ "Tko je AP iz razgovora Rimac i Žalac? Mogao bih biti i ja..."

Plenković u Mostaru
Hercegovina.info

Premijer Andrej Plenković dao je izjavu novinarima nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a. Uvodno je govorio o čemu se razgovaralo, a onda je odgovarao na pitanja novinara te je prvo komentirao prepisku Gabrijele Žalac i Josipe Rimac, a u kojima se pozivaju i na "AP".

"Tko je AP?, pitali su ga novinar.

"Može biti svatko, Associated Press, Anthony Perkins... Zanimljivo je da se više priča čiji su inicijali, nego što je on rekao. Po onome što sam vidio, mogao bi biti ja. Ali mogli ste vidjeti i da te dvije sugovornice nisu baš zadovoljni odgovorima dotičnog AP-a. Prema tome, ako nije Anthony Perkins, onda je netko vama poznatiji", rekao je Plenković.

Upitan zašto nije javno rekao da je projekt prezentiran u Vladi, Plenković je kazao:

"Ne vidim da je to nešto neuobičajeno u odnosu na sve brojne sastanke koji se odvijaju u Vladi. To je bio jedan od sastanaka na zahtjev tadašnje ministre. To je bilo vrijeme kada smo bili 5 ili 6 mjeseci na vlasti, apsorpcija europskih fondova je bila na 9 posto i u tom kontekstu nadležna ministrica je predložila susret o jednoj bazi podataka koja bi mogla biti koristan alat za apsorpciju sredstava iz fondova", rekao je Plenković.

Novinari su ga pitali i zašto je toliko hvalio Gabrijelu Žalac, na što je on odgovorio da je bila stručna i da i dalje misli da se razumije u Fondove.

"I za mene ima nekih potpuno novih elemenata u ovim transkriptima, nije bitno koji su, nije na meni da komentiram proces, ali su me iznenadili", rekao je Plenković.

Novinari su ga podsjetili i da se u porukama između Žalac i Rimac govori o tome da će se dogovoriti s Plenkovićem da se uzme softver.

"Ne, jedini relevantan događaj je taj iz 2017. kad nam je taj gospodin predstavio softver. Ništa nakon toga nije bilo. Ne sjećam se tog sastanka, to je jedan od brojnih sastanaka u Vladi prije jako puno godina. To je sve skupa nebitno. Nisam se bavio tom temom više. I to je bilo to", rekao je Plenković.

"To što ona govori je jedno, a realnost je drugo"

Plenković je optužio oporbu da kreira lažne teme poput priče o policajcima koji su se drogirali na jednoj intervenciji, kritiziranja Zakona o pomorskom dobru… A zatim ih je opet prozvao da svojim akcijama pokušava "prikriti sramotu da nisu podržali Ukrajinu".

"Opozicija, da bi pokrila svoju sramotu oko glasanja o pomoći Ukrajini, njihov poglavica Milanović danas ide korak dalje. To je hrvatska opozicija predvođena poglavicom na Pantovčakom. Tako se pokriva i smeće u Zagrebu. Ajmo nabaciti sve teme i napadati HDZ samo da se ne govori o njihovim neuspjesima..."

Novinari su ga pitali i je li ga Josipa Rimac upoznavala s Vjetroelektranama, na što je Plenković rekao kako je možda jednom spomenula, ali da ju je on uputio na resornog ministra.

Plenković je rekao i da bi tema trebala biti što je AP odgovorio Žalac i Rimac, a ne tko je AP.

No novinari su ga podsjetili da taj softver na kraju zbilja jest kupljen.

"Ne vidim da je ovdje problem sadržaja, nego cijene", rekao je Plenković.

Novinari su ga pitali i za komentar na izjavu predsjednika Zorana Milanovića o tome da je Kosovo oteto Srbiji i da Krim više nikad neće biti dio Ukrajine.

"Iz gliba, u blato, u živi pijesak... Nije problem što ja mislim, nego što misle ljudi koji su mu dali povjerenje, što misli šef SDP-a koji misli da nema problema u njegovim istupima, problem je Domovinskog pokreta i Mosta koji su najveći Hrvati i najispravniji, ni njima to nije problematično... Normalan stav bi bio da reagiraju na Milanovićeve izjave"

Plenković se ponovno vratio Milanoviću i njegovoj izjavi o otimanju Kosova.

"Kosovo nitko nije anektirao, nije ga pripojio drugoj državi. Ekstrakcija, ne znam za taj pojam u međunarodnom pravu. Ono što je važno, Kosovo je neovisna država, koju je Hrvatska prisutna i s kojom imamo suradnju. Milanović sad nije samo zvijezda u ruskim medijima, nego i u srpskim. Uglavnom, veseli...", zaključio je Plenković.