Andrej Plenković: Otpis dijela duga Vrhbosanske nadbiskupije podrška Hrvatima u BiH

Andrej Plenković: Otpis dijela duga Vrhbosanske nadbiskupije podrška Hrvatima u BiH
... Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj (HBOR), rekavši da je riječ o potpori hrvatskom narodu u BiH.

- Donijeli smo odluku koja je u interesu podrške hrvatskom narodu u BiH. Postoji strateški interes vlade Republike Hrvatske da brine o Hrvatima kao konstitutivnom narodu u BiH - rekao je Plenković novinarima, zamoljen da komentira kritike nevladine organizacije Centar za mirovne studije (CMS), prenosi Hina.

Te kritike u Sarajevu je odbacio vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić, koji je rekao da nema ničeg spornog u odluci kojom se dio crkvene imovine u Dubrovniku predaje hrvatskoj vladi kao udio za vraćanje duga po kreditnim obvezama ocijenivši kako su drukčije tvrdnje dio već viđene"negativne kampanje" protiv Crkve.

- Ne radi se ni o kakvom oprostu (duga) nego jednostavno o davanju naše imovine pod taj dug koji imamo, a sve ostalo - to je kampanja iz Hrvatske koja inače prema nama često puta negativno pristupa bez da cjelovitu istinu sazna - kazao je kardinal Puljić.

CMS u otvorenom pismu kritizira odluku hrvatske vlade o preuzimanju duga Vrhbosanske nadbiskupije prema HBOR-u uz tvrdnju kako je ionako riječ o kreditu kojega takva banka nije smjela odobriti. Za kredit koji je bez kamata nešto veći od tri milijuna eura Vrhbosanska nadbiskupija je kao zalog dala nekretnine u Dubrovniku a u CMS-u tvrde kako su iste nekretnine dva puta založene odnosno kako je na isti način podignut još jedan kredit od 4,5 milijuna eura što smatraju krajnje problematičnim.

FENA