ALEMKA MARKOTIĆ Dvojno državljanstvo ne štiti od virusa

Alemka Markotić
Pixsell

"Znali smo da postoji rizik s mogućnošću kretanja ljudi, no važno je da se i dalje treba držati propisanih mjera. Mjesec dana smo bili s otvorenim granicama i blažim mjerama, držali smo se izvrsno. Zadnja dva tjedna zabilježen je veliki porast naših državljana koji su išli u Srbiju i BiH gdje se dogodio povećan broj inficiranih", rekla je dr. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr.Fran Mihaljević”, komentirajući za N1 televiziju nove slučajeve korone u Hrvatskoj.

Kako piše Slobodna Dalmacija, u posljednja 24 sata zabilježeno je 95 novih slučajeva pa su od početka epidemije u Hrvatskoj ukupno zabilježene 2.483 osobe pozitivne na Covid-19. Dosad se oporavilo 2.149 osoba. Preminulo je stotinu i sedam osoba. Još je 227 osoba na liječenju, javlja Nacionalni stožer civilne zaštite.

"Rekli smo, ako ne budemo naučili lekciju, da ćemo je ponavljati. S virusom je tako da, ako mu ostavimo neki prostor da može ući, on će ući! Imamo dva žarišta, jedan je u Đakovu, a drugo je u bolnici Sv. Ivan i to nosi više od polovice bolesnika danas zabilježenih. Ostalo su pojedinačni slučajevi na različitim područjima" rekla je Markotić i dodala da je odgovornost na svima.

Odluka o tome gdje će se uvesti posebne mjere temelji se na proučavanju epidemiološke situacije u susjednim zemljama, kazala je Markotić za N1 televiziju.

"Nitko nije zbog toga sretan, imamo puno državljanja koji imaju poslovne i privatne veze s tim zemljama. To je stav i Europske komisije prema trećim zemljama. Vodimo se i time s kojeg je područja nama ušlo najviše oboljelih. Naša najbliža okolica je definirana i to je sad samo privremena mjera za koju se nadamo da će biti kratkotrajna i da ćemo uspjeti sve brzo zaustaviti", rekla je.

Upitana što je s građanima u BiH koji imaju dvojno državljanstvo, odnosno vrijedi li i za njih mjera obvezne dvotjedne samoizolacije nakon ulaska u Republiku Hrvatsku, Markotić je rekla da virus ne poznaje državljanstvo:

"Dvojno državljanstvo ne štiti od virusa! Stvar je jednostavna – je li promet donio veći broj oboljelih. To se epidemiološki pokazalo da je tako. Važno je da kolege u tim zemljama uspiju održati situaciju pod kontrolom. Vjerujem da ćemo jedni i drugi brzo uspjeti zaustaviti zarazu i restrikcije. Nema tu ništa osobno, nego je stvar epidemioloških mjera koje se trebaju pratiti i u skladu s onim što je EK propisala, a to je otvaranje prema stanju i sličnoj epidemiološkoj situaciji", dodala je.

"Ne možemo svakih deset dana mijenjati stav javnosti je li to nešto opasno ili nije. Mi kontinuirano imamo stav da virus jest opasan, dvadesetak posto je u dosta velikom riziku, to su rizične skupine i cijelo vrijeme ponavljamo istu priču i iste mjere i dok god smo se mi i sugrađani držali svega toga, vidjeli ste da smo se na izvrstan nosili s tim i prije. Ako se opet odlučimo držati mjera, vjerujem da ćemo i sad ovo brzo riješiti", rekla je Markotić, navodi Slobodna Dalmacija.

Što se tiče nošenja maske, Markotić je rekla da svjesne i odgovorne ljude nema potrebe kažnjavati te da ona nije za kažnjavanje ljudi.
"a nisam za to, normalnije mi je da za 5-10 kuna čovjek plati masku, nego daje 500 ili 1000 kuna za kaznu", rekla je Markotić, dodavši da je jasno da su maske u pojedinim situacijama štitile ljude te da je to dokazano.