AFERA VJETROELEKTRANE Sud prihvatio jamčevinu od 19,5 milijuna kuna jamčevine za Bašića i Stipića

Afera vjetroelektrana, Milenko Bašić
Nacional

USKOK se u srijedu složio s prijedlogom obrane Milenka Bašića i Draga Stipića, koji su se sucu istrage javili videovezom iz zatvora u Remetincu, da im se ukine pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke nakon što su ispitani svi svjedoci u aferi “Vjetroelektrane”, a sud je prihvatio i 19,5 milijuna kuna jamčevine koju su njih dvojica ponudila u nekretninama i gotovini.

Vlasnik tvrtke C.E.M.P. Milenko Bašić je ponudio šest milijuna kuna i nekretninu vrijednu pet milijuna kuna, a direktor u njegovoj tvrtki Dragan Stipić također šest milijuna kuna u gotovini i nekretninu vrijednu 2,5 milijuna kuna, prenosi 24sata.hr.

Odluka prvo mora postati pravomoćna, Naime, USKOK je najavio žalbu na ovu odluku suda, kazala je odvjetnica Laura Valković koja brani Dragana Stipića. O tome će odlučivati, rekla je Bašićeva odvjetnica Jadranka Sloković, Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu. Tek kada odluka postane pravomoćna, sudac istrage će odlučivati o opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Bašić i Stipić su u ponedjeljak pred Uskokovim istražiteljima negirali nezakonitosti u aferi ”Vjetroelektrane”, no još uvijek nije poznato na koji su način njih dvojica ušli u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine.

Bašićeva braniteljica Jadranka Sloković kazala je u ponedjeljak da je njezin branjenik pred Uskokovim istražiteljima govorio o “državnoj administraciji koja je ozbiljno priječila projekt vjetroelektrana” zbog čega je namjeravao o svemu obavijestiti tužiteljstvo, premijera i vladu.

Ukoliko dođe do optužnice, obrana će sve te ljude morati pozvati kao svjedoke, zaključila je Sloković. Podsjećamo, USKOK sumnja da je bivša državna tajnica u Ministarstvu uprave i gradonačelnica Knina Josipa Rimac intervenirala za Bašića i Stipića koji su joj navodno nudili 45.000 eura mita kako bi im pogodovala pri dobivanju dozvola za gradnju vjetroelektrane Krš-Pađene.

Bašić i Stipić su sada jedini pritvoreni osumnjičenici u ovom slučaju. Rimac je iz Remetinca puštena je krajem rujna 2020., a prije nje su na slobodu izašli HDZ-ova načelnica Gračaca Nataša Turbić, tajnica kabineta Ministarstva poljoprivrede Ružica Njavro, šibenski poduzetnik Ante Sladić te kninski gradski vijećnik Marinko Tokmačija.