AFERA 'VJETROELEKTRANE' Bašić i Stipić u Remetincu

Milenko Bašić i Dragan Stipić, koji su pred istragom za trgovinu utjecajem i nuđenje mita u aferi "Vjetroelektrane" pobjegli u BiH izručeni su Hrvatskoj i nalaze se u zatvoru u Remetincu, a u MUP-u kažu da provjeravaju kako su prešli granicu, jer ih nema u evidenciji.

"Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) nema evidentiran prelazak predmetnih osoba preko državne granice stoga smo već poduzeli provjere kako bi se utvrdile sve okolnosti koje su prethodile njihovom dolasku u zatvor u Zagrebu", odgovorio je MUP.

Tjeralicu za Bašićem i Stipićem, koji imaju dvojno državljanstvo, Hrvatska je raspisala krajem svibnja prošle godine nakon što je sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda, na zahtjev Uskoka, odredio istražni zatvor dijelu uhićenih u aferi Vjetroelektrane, prenosi Hina.

Među zatvorenima je bila i prvoosumnjičena bivša državna tajnica u Ministarstvu uprave i gradonačelnica Knina Josipa Rimac kojoj su Bašić, kao vlasnik posuške tvrtke "Lager" i izvršni direktor u toj tvrtki Stipić, navodno nudili 45 tisuća eura mita kako bi im pogodovala pri dobivanju dozvola za gradnju vjetrolektrane Krš-Pađene.

Presuda kojom je dopušteno izručenje u Bašićevu slučaju Sud BiH donio je još u studenome prošle godine, a u Stipićevu u prosincu 2020.

Njih dvojica sada su jedini pritvoreni osumnjičenici u ovom slučaju, budući da je Josipa Rimac iz Remetinca puštena krajem rujna prošle godine, a prije nje su na slobodu izašli HDZ-ova načelnica Gračaca Nataša Turbić, tajnica kabineta Ministarstva poljoprivrede Ružica Njavro, šibenski poduzetnik Ante Sladić te kninski gradski vijećnik Marinko Tokmačija.

U nizu osumnjičenih ova je istraga u posljednjem proširenju, među ostalima, došla i do bivše ministrice Gabrijele Žalac koja je navodno poticala Rimac da njenom bratu 'sredi' državni ispit.

Istraga je pokrenuta i protiv državnog tajnika u Ministarstvu branitelja Ivana Vukića, kojega se tereti da je sredio polaganje ispita vozaču ministra Tomislava Medveda te protiv Nevenke Benić, također državne tajnice u istom ministarstvu.

Bašića i Stipića očekuje ispitivanje pred Uskokovim istražiteljima, a istraga bi trebala biti dovršena do sredine godine.

Čim su prešli kapiju Remetinca, Bašić i Stipić te njihovi odvjetnici odmah su pokrenuli pravnu inicijativu da tamo dugo i ne ostanu. Naime, istoga dana su najprije povukli žalbe na odluku o određivanju istražnoga zatvora, koju zagrebački Županijski sud do sada nije niti razmatrao budući da su bili u bijegu, pa podnijeli nove prijedloge za ukidanje istražnoga zatvora te ponudili milijunsko jamstvo, donosi Jutarnji.