Afera 'salmonela'

meso
Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u četvrtak da je u dosad provedenom nadzoru 10 objekata koji hranom opskrbljuju trgovačke lance, u svima njima utvrđena neka vrsta nesukladnosti te da će nadležni inspektori za sve njih podnijeti optužne prijedloge.
Prema konačnim rezultatima laboratorijskih pretraga, utvrđeno je 42,7 tona mesa s istekom roka trajanja, bez propisane dokumentacije o sljedivosti ili da je smrznuto pred sam kraj roka trajanja. To je meso odmah neškodljivo uklonjeno, kaže se u priopćenju Ministarstva.

Do sada je naređen povrat i opoziv za ukupno 9,5 tona mesa, kažu u Ministarstvu te napominju da su u određenom broju objekata službene kontrole su još u tijeku.

Veterinarska inspekcija Uprave veterinarstva i sigurnosti hrane provodila je proteklih desetak dana pojačani inspekcijski nadzor u 10 odobrenih objekata koji opskrbljuju trgovačke lance i to Kauflandu, Sparu, Metrou, Lidlu, Billi, MI Braća Pivac, PPK Karlovačkoj mesnoj industriji, Konzumu, Petasonu i Plodinama.

Temeljem inspekcijskih nalaza i rezultata laboratorijskih pretraga, nadležni inspektori izdat će rješenja i podnijeti optužne prijedloge sukladno Zakonu o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima, Zakonu o hrani i Zakonu o veterinarstvu za svih 10 objekata, kaže se u priopćenju.

U cilju postizanja što boljih efekata u nadzoru tržišta, ministar Tomislav Tolušić odlučio je da će ubuduće češće rotirati mjesno nadležne inspektore radi njihove osobne zaštite, ali i zaštite cijelog sustava sigurnosti hrane u Hrvatskoj, navodi se u priopćenju.

Iz Ministarstva podsjećaju da su inspekcije nadležne za provedbu službenih kontrola hrane poljoprivredna i veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede te sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja.

Veterinarska inspekcija obavila je nadzor s ciljem utvrđivanja pridržavaju li se subjekti u poslovanju s hranom propisanih pravila. Provjeravala je opremu i infrastrukturu objekata, održavanje higijene u objektima, sustav samokontrola temeljen na načelima HACCP-a kao i označavanje i sljedivost proizvoda.

Kod slučajeva kada subjekti u poslovanju s hranom nisu pristupili smrzavanju mesa peradi bez nepotrebne odgode te nisu osigurali dokaz da je sirovina za smrznuto meso bila svježa, kao i u slučajevima kada je zatečenoj robi u skladištu istekao rok trajanja ili za hranu nije osigurana sljedivost - hrana je neškodljivo uklonjena, kaže se još u priopćenju.

Detaljni rezultati analize za 10 subjekata u proizvodnji s hranom
Ministarstvo u priopćenju iznosi detaljne rezultate analize za svaki pojedini objekt.

Tako je u Kauflandovom objektu Europa upravljanje nekretninama u Jastrebarskom u dva uzorka koja su uzeta - pureći hamburger s ružmarinom te svježim purećim prsima (oba talijanskog AIA) - utvrđena salmonela te je pokrenuto njihovo hitno povlačenje s tržišta.

U Lidlovom objektu Hrvatska u Jastrebarskom uzet je uzorak smrznutog purećeg Cordon Bleua, mađarskog Gallicoopa, koji je bio negativan na salmonelu, no prostorije u kojima se posluje s hranom nisu čiste, održavane i u dobrom stanju.

U objektu Spara Hrvatska u Svetoj Nedjelji dva proizvoda - ćevapčići banjalučki (Ravlić) i svinjska lopatica bez kosti, (iz Njemačke, uvoznik Ravlić) - jesu sukladni, no upotreba identifikacijske oznake nije odgovarajuća, kao ni uzorkovanje na mikrobiološka ispitivanja, a površine podova ne održavaju se u dobrom stanju te se ne unose rezultati analiza razvoja trendova ažurno.

U jankomirskom objektu Metro Cash & Carry, u smrznutim pilećim fileima 1. klase (iz Poljske, na tržište stavlja Metro) izolirana je salmonela, dok je sukladan propisima pureći file od prsa (Poljska, na tržište stavlja MI Braća Pivac).

Ujedno, uočene su nesukladnosti u vezi sustava samokontrola, odnosno Metro nije izvijestio nadležno tijelo o pozitivnom rezultatu pretraživanja po vlastitom sustavu samokontrole na Salmonelu u pilećem mesu domaćeg proizvođača (P.G.OREHOVEC).

Iz objekata Metro povučeno je 4.116 kilograma mesa, a opozvano 5.643,5 kilograma pilećih filea.

U objektu MI Braće Pivac u Vrgorcu analizirani proizvodi bili su sukladni propisima i zadovoljili su mikrobiološke kriterije, no uočene su nesukladnosti u infrastrukturi, održavanju, oštećenja zidova i podova, higijena osoblja.

Kako se navodi u priopćenju, prostorije nemaju odgovarajuću opremu za pranje ruku; nije osigurano odgovarajuće osvjetljenje, kao ni odgovarajući garderobni prostor za osoblje; nije osigurano zaprimanje i skladištenje sirovine i svih sastojaka na odgovarajući način. Nadalje, materijal za pakiranje i ambalažiranje nije odgovarajući i ne koristi se na odgovarajući način, a sustavi za odvod otpadnih voda ne odgovaraju svrsi.

U tom su objektu utvrđene nesukladnosti i vezane na sustav samokontrola: npr. nije pristupljeno smrzavanju mesa peradi bez nepotrebne odgode te nije osigurano dokaz da je sirovina za smrznuto meso bila svježa. Toj tvrtki izdano je usmeno rješenje, kojim je naređeno neškodljivo uklanjanje smrznutog pilećeg mesa, u ukupnoj količini 852,63 kilograma.

U objektu Konzuma u Dugopolju, uzeta dva proizvoda na analizu bila su sukladna i zadovoljavaju mikrobiološke kriterije. Ipak, u tom se objektu ne provodi verifikacija postupaka sanitacije, nije prikazana odgovarajuća procedura sljedivosti, kao ni procedura za ispitivanje mikrobioloških kriterija, odgovarajuća procedura kontrole sirovine ni popis dobavljača, a ne unose se ni podatci o prispjelim količinama u aplikaciju VETI2.

U riječkom objektu Plodina (Kukuljanovo) sukladan je bio uzorak purećih prsa (iz Italije) no salmonela je pronađena u purećem hamburgeru s ružmarinom (Italija). Već na temelju sumnje izvršen je opoziv i povrat ukupno 3 kilograma proizvoda. Uočene su i nesukladnosti vezane za sljedivost te nema korektivnih mjera nakon nesukladnih nalaza u sustavu samokontrola.

U centralnom skladištu Bille u Donjoj Zelini uzorak je uzet za pileći file usoljeni (podrijetlom iz Tajlanda, isporučitelj Ledo), a jedna petina jedinica pozitivna je bila na salmonelu te je usmenim rješenjem zabranjeno stavljanje na tržište.

Utvrđene su i nesukladnosti - taj subjekt obavlja djelatnost za koju nije imao odobrenje od nadležnog tijela, no iz Ministarstva napominju da se rješenje neće donositi jer je tvrtka 17. studenoga dostavila dokaz da je podnijela zahtjev za dopunu djelatnosti Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane.

U objektu PPK Karlovačke mesne industrije u Karlovcu negativan na salmonelu bio je pileći file od prsa (Poljska, isporučitelj MI Braća Pivac), dok je salmonela izolirana u pile pilećem batku i zabatku s dijelom leđa (Poljska, isporučitelj MI Braća Pivac).

U postupku je utvrđeno da je ta tvrtka po prvom incidentu u Lidlu, u skladu s procedurama, provela analizu mesa na mikrobiološke kriterije sigurnosti hrane u odnosu na salmonelu te su nalazi negativni. Roba je bez obzira na njihove analize stavljena pod nadzor i izdvojena od ostale robe do rezultata analiza provedenih od strane inspekcije te je u postupku donesena upravna mjera zabrane rukovanja i zabrane premještanja mesa podrijetlom od peradi zatečenog u objektu do dobivanja nalaza. Daljnje mjere će se poduzeti po okončanju analiza, kaže Ministarstvo, dodajući da su utvrđene i manje nesukladnosti vezane uz sustav validacije roka valjanosti.

U objektu Petason u Solinu, uzorak purećeg fila (Poljska) bio je sukladan, no utvrđeno je niz nesukladnosti u sustavu samokontrola. Među ostalim, utvrđene su velike količine sirovina s istekom roka i sirovina bez sljedivosti.

Tako je ukupna količina za neškodljivo uklanjanje dosegnula gotovo 42 tone mesa. Iz Ministarstva najavljuju da će za tu tvrtku, nakon provedenog kompletnog nadzora podnijeti optužni prijedlog ,uz napomenu da je sva nesukladna roba izolirana te ide na neškodljivo uklanjanje.

Hina