A što da hrvatski komandosi ubiju Mladića u Srbiji?

Likvidacija Mladića bila bi za javnost Hrvatske i Bosne i Hercegovine dobro rješenje, ali kakve bi bile konzekvence tog usmrćenja? Izrael je čestitao SAD-u na smaknuću Osame, bi li SAD čestitao Hrvatskoj?

Međunarodnopolitičke posljedice takve akcije bile bi manje ako bi se takva operacija izvela u dosluhu sa srbijanskim tajnim službama i odobrenjem Vlade Srbije. Bez toga bi se takav "unilateral" u Srbiji ocijenio kao casus belli. Ukoliko ne bi došlo do ratne opcije, budući da je Hrvatska članica NATO-a, koji joj takvu akciju ne bi dopustio, Srbija bi ovakav napad prijavila Međunarodnom kaznenom sudu u Haagu i tužila Hrvatsku za udruženi zločinački pothvat.
Hrvatska nije Izrael i iza nje ne stoji tako moćni zaštitnik kao SAD koji bi zajedno s međunarodnom zajednicom osudio takav napad Hrvatske i tražio procesuiranje za one koji su izdali tu zapovijed. Najbolji primjer za to je upravo Operacija Oluja od koje se Amerikanci distanciraju na taj način što i danas govore da za nju nisu dali ni crveno ni zeleno svjetlo.

Dali su žuto, a prolazak kroz žuto je također podložno kasnijoj osudi. Intervencija u Libiji pokazala je da ne može svatko voditi rat, a umorstvo Bin Ladena da za globalne državne antiteroriste ne postoje granice i suvereniteti. Međunarodni kazneni sud bi podigao optužnicu protiv hrvatskog predsjednika kao vrhovnog zapovjednika, čime bi legitimirao postojanje dviju etika i dviju prava.

Kissinger je vrlo rano primijetio da onaj tko nema vlastitu silu mora na vrijeme shvatiti ravnotežu sila u svijetu i u odnosu na nju stvarati svoju politiku. Međutim, demokratske ideologije zbunjuju mnoge slabe zemlje koje toj ideologiji ravnopravnosti i ljudskih prava vjeruju na riječ. Hrvatska je ipak toliko uznapredovala da konačno razumije zašto bi ti njeni hipotetični specijalci završili u Haagu.

izvor: slobodna dalmacija