HP Mostar ulaže milijune u novu zgradu, radnici pitali zašto se ne ulaže u njih, pa sve završilo na sudu

HP Mostar ulaže milijune u novu zgradu, radnici pitali zašto se ne ulaže u njih, pa sve završilo na sudu
Ilustracija

Sindikat Hrvatske pošte Mostar nezadovoljan je novim pravilnikom, ali i drugim razlozima poput nepovećanja plaće obzirom na rast cijena i troškova života u zadnjih nekoliko godina.

"Nakon provedenih konzultacija sa Sindikatima i bez naše suglasnosti, novi Pravilnik o Radu u HP Mostar stupio je na snagu tek 02.11.2021 godine! Jako malo toga što je predlagao naš Sindikat je uvršteno u novi Pravilnik. Izmjene su, što se naših prijedloga tiče, uglavnom kozmetičke. Izuzev koliko toliko osjetnijeg povećanja plaće poštarima za Brzu dostavu HP Mostar (oko 70 KM za tridesetak ljudi), povećanje plaće poštarima i vozačima (oko 35 KM) i povećanje naknade za noćni rad (oko 20 KM) radnicima koji rade noću (sortirnice) je mizerno.

Kada se uzme u obzir rast cijena i troškova života u zadnjih nekoliko godina, a naročito u zadnjih nekoliko mjeseci sva ova povećanja su nedostatna, jer su naše plaće iste više od 10 godina. Posebna priča su naše kolegice i kolege sa srednjom stručnom spremom (šalterski radnici, administrativni suradnici) i čistačice koji, kao i većina radnika sa višom i visokom stručnom spremom nisu dobili ama baš nikakvo povećanje.

Samo u protekloj godini Uprava Društva i ured ljudskih resursa nisu odgovorili na 16 dopisa koje smo im kao Sindikat uputili po pitanju raznih tema koje se tiču konkretnih problema u poduzeću, kao i njihovog rješavanja. Iz ovoga je sasvim jasno kakav je odnos Uprave prema tim problemima, a još više prema radnicima HP Mostar. Jedan od najboljih primjera za to je i naše traženje podataka vezanih za izgradnju višemilijunske zgrade GPLS-a na Bišću Polju. Smatramo da su pitanja o izvoru financiranja gradnje, utjecaj gradnje na materijalni položaj radnika i na samo poduzeće, opravdanost ponovne kupovine zemljišta, status postojeće zgrade HP Mostar, te uvjeti kreditiranja i instrument osiguranja kredita za radnike HP Mostar i budućnost ovog poduzeća prevažna da bi se jednostavno ignorirala.

Prvo su nam odbili dati bilo kakve podatke, a tek kada smo se pozvali na Zakon o slobodi pristupu informacijama dobili smo ”nekakve podatke”, s tim da je sve bitno u dokumentu bilo zacrnjeno. Zbog toga je ovaj predmet sada na Županijskom sudu u Mostaru.
Drugi dobar primjer je izostanak bilo kakvog odgovora Uprave Društva na naš upit o troškovima izrade novog Pravilnika o Radu HP Mostar, koji je Uprava povjerila vanjskoj konsultantskoj firmi. Pored pravne službe, Ureda Ljudskih Resursa i ostalih stručnih službi u HP Mostar koje su do sada izrađivale sve Pravilnike o Radu, Uprava se odlučila dodatno angažirati i platiti vanjsku tvrtku. Ovo su samo dva primjera netransparentnog trošenja ne baš malih količina novca, a kad mi gotovo molimo da se našim radnicima povećaju primanja, odgovor je uvijek isti: nema novca.

Nadalje, nismo dobili odgovor ni na naše traženje da nam se dostavi broj zaposlenika po radnim mjestima HP Mostar koji službena vozila imaju na raspolaganju 24 sata na dan, dakle i van radnog vremena. Istovremeno, naše kolege koje vozare do svog radnog mjesta, neki i po 40-50 km i nazad do kuće, dobivaju 0,10 pf. po kilometru. Lako je izračunati koliko su oni svaki mjesec na gubitku. Ovdje ćemo dodati i da je vozni park članova Uprave (četiri luksuzna automobila) koštao oko 300 tisuća KM, a poštari prilikom podjele mirovina i računa, da bi koliko toliko ispoštivali rokove, moraju zbog nedostatka službenih vozila, koristiti svoja osobna vozila.

Osim malih primanja većine zaposlenih u HP Mostar, drugi veliki problem su sve lošiji međuljudski odnosi, što je rezultat stalnog pritiska rukovodećih struktura na voditelje i kontrolore. Neki od njih taj pritisak prenose na neposredne izvršitelje (poštare brze i obične dostave, operatere, vozače, administrativne suradnike itd.) tako da dolazi do čestih konflikata između njih, što, dakako, loše utječe i na kvalitetu pružanja naših usluga. Ovo također rezultira i sve većim brojem opravdanih bolovanja pa i odlazaka iz HP Mostar, što u prijevremenu mirovinu, što u druga poduzeća. U posljednje vrijeme naročiti pritisak trpe članovi našeg Sindikata, te one naše kolegice i kolege koji se usude suprotstaviti samovolji i bahatosti pojedinih nadređenih.
Zbog svega navedenog i mnogo toga što nismo spomenuli uskoro ćemo održati prvi štrajk upozorenja, a o postupcima Uprave HP Mostar ovisiti će naši daljnji koraci", naveli su u svom priopćenju.