HNŽ Uskoro započinje proces normalizacije pružanja zdravstvenih usluga

Bolnica na Bijelom Brijegu
Hercegovina.info

Zaključkom Vlade Federacije BiH, županijskim kriznim stožerima naloženo je da rad u zdravstvenim ustanovama urede prema procijeni epidemiološke situacije, rekli su danas za Hercegovina.info iz Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar nakon upita o tome kada bi bolnica trebala početi s radom u punom kapacitetu, odnosno kada bi se trebali pokrenuti svi 'hladni programi'.

'Prema zaključku  Vlade FBiH koja je donesena  na preporuku Federalnog ministarstva zdravstva, a koja je na snazi od 31. siječnja 2021. godine naloženo je svim kriznim stožerima županijskih ministarstava zdravstva da se u svim zdravstvenim ustanovama organizira pružanje zdravstvene zaštite spram procjene epidemiološke situacije u županiji te sukladno kriznim planovima županije kao i kriznim planovima zdravstvenih ustanova. Shodno navedenom, Sveučilišna klinička bolnica Mostar trenutno čeka upute za obavljanje daljnjeg rada od kriznog stožera Vlade HNŽ-a', odgovorili su nam iz SKB Mostar.

Kada i kako će Krizni stožer Ministarstva zdravstva HNŽ procijeniti kada je vrijeme za normalizaciju za sada nije poznato ovisit će o kriznim planovima zdravstvenih ustanova.

'Točno je da je ovom odlukom Vlade van snage stavljena ona od kraja listopada 2020. godine prema kojoj se obustavljaju svi redoviti specijalističko konsulativni pregledi. Zbog toga je danas resorno ministarstvo zdravstva HNŽ-a u svoje  i u ime Kriznog stožera uputilo svim zdravstvenim ustanovama u našoj županiji, da s obzirom na poboljšanu epidemiološku situaciju, revidiraju svoje krizne planove i da na temelju svojih procjena organiziraju kontinuirano pružanje zdravstvene zaštite. Takve planove dužni su dostaviti nakon toga Kriznom stožeru ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a', rekao nam je danas glasnogovornik Kriznog stožera HNŽ-a Pero Pavlović.

Kada i koliko brzo će se sve skupa odvijati te kada će građani moći normalno na svoje preglede, ostaje nam za vidjeti. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.