HNŽ Škole postaju birališta, učenici poslani kućama

Prazna učionica škola klupe
hercegovina.info

Zbog nedjeljnih lokalnih izbora koji se održavaju u BiH, učenici škola u HNŽ-u kojima će se isti održati od sutra će biti primorani nastavu pratiti online.

Naime, ministar obrazovanja HNŽ, Rašid Hadžović, izdao je naredbu školama u kojima će biti birališta, da su u razdoblju od 13. do 17. listopada dužne organizirati nastavu po online modelu, zbog pripremnih aktivnosti izbora te dezinfekcije objekata.

Isto će se primjenjivati i u prosincu, točnije u razdoblju od 18. do 22. prosinca kada se izbori budu održavali u Mostaru.

Roditelji baš i nisu oduševljeni ovom odlukom, s obzirom na to da su njihova djeca već puno izgubila pohađanjem ovakvog načina nastave.

"Ovo je samo još jedan u nizu kardinalno loših poteza aktualne vlasti i stvarni pokazatelj odnosa prema obrazovanju i djeci. Mi iz Inicijative roditelja HNŽ/ZHŽ shvaćamo da se predstojeći lokalni izbori moraju održati. Međutim, postavljamo pitanje, je li se moglo naći neko alternativno lokacijsko rješenje?! Mnogi roditelji se pitaju koliko će škole ostati sigurna mjesta od koronavirusa (kao što to dosad svakako jesu) nakon što se njima prošeta tisuće i tisuće ljudi u jednom danu?! Što ako u školama u kojima se održavaju izbori dođe do značajnog rasta oboljele djece od korona virusa?! Niz je neodgovorenih pitanja na koja se netko od nadležnih jednostavno mora referirati", kaže za hercegovina.info glasnogovornik Inicijative roditelja - HNŽ/ZHŽ - "Zahtijevamo normalno školovanje našoj djeci" Saša Grgić.

Grgić ističe kako su učenici već puno izgubili.

"Ova školska godina, prema mišljenju većine roditelja,a i nastavnog osoblja, pogotovo za veliku smjenu (pritom mislim na učenike koji već nekoliko mjeseci  primjenjuju model "tjedan online, tjedan u školi") je potpuni promašaj i može se smatrati gotovo pa izgubljenom. Da, sva djeca će dobiti papir o uspješno završenoj godini, ali razina stvarno usvojenog znanja neće ni izbliza odgovarati razini od ranijih godina", kaže te dodaje.

"Za kraj bih samo rekao da ćemo, već kad ne možemo utjecati i spriječiti scenarij održavanja izbora u školama te slanje djece kućama na online nastavu, ćemo budno pratiti situaciju oko zdravstvene situacije naše djece koja će se nakon tjedan dana vratiti u te iste škole. Nadam se da ova, jedna u nizu loših odluka vlasti neće svima doći na naplatu", rekao je Saša Grgić.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.