HNŽ Pet osoba na respiratoru, epidemiologinja iz Konjica u samoizolaciji

Nermin Avdić
hercegovina.info

Na današnjoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite HNŽ, potvrđeno je kako je u posljednja 24 sata u HNŽ na koronavirus testirano 45 osoba.

Od toga je 7 osoba bilo pozitivno, njih 5 iz Širokog Brijega, 1 iz Konjica te jedan iz Ljubuškog

Što se tiče ukupnog broja oboljelih njih je za sada 33, od čega su 22 osobe su iz Konjica, 10 iz Mostara te 1 iz Čitluka

Sedam osoba nalazi se na Klinici za infektivne bolesti Mostar, od kojih je pet na respiratoru, a dvije su u fazi oporavka.

Na pitanje novinara je li osoba iz Čitluka kršila mjere izolacije Pero Pavlović je kazao da ta informacija nije točna.

U posljednja 24 sata izdano je 31 rješenje o izolaciji, a do sada ih je sveukupno izdano 1432. Jučer su zabilježena 3 prekršitelja mjera samoizolacije, te 6 prekršitelja policijskog sata.

Na pitanje novinara o izolaciji medicinskog osoblja koje je bilo u kontakt s prvozaraženim, dr. Nermin Avdić je kazao da je njihovo vrijeme od 14 dana samoizolacije proteklo, te kako je samo jedna medicinska sestra pozitivna na koronavirus.

Poseban fokus bit će stavljen na Konjic.

"Svjesni smo činjenice da je u Konjicu jedna ozbiljna epidemiološka situacija. Na tom tragu je jutros dr. Herceg i ministar zdravstva dr. Opsenica su nas izvjestili kako vrše dodatni napori kako bi se osigurao dodatni stručni medicinski kadar za Konjic”, rekao je Pero Ćiro Pavlović, glasnogovornik Stožera civilne zaštite.

Glasnogovornik Stožera, Pavlović, je naglasio kako će konkretna rješenja za ovo pitanje imati u ponedjeljak.

Što se tiče Općine Konjic, doktorica epidemiolog Lazarević je u izolaciji, ali u konstantnom je telefonskom kontaktu sa svojim timom higijensko-epidemiološke službe. Ona ih savjetuje, govori im što trebaju raditi i koje potrebne mjere trebaju provoditi. Također smo dobili još jednog epidemiologa koji će se najvjerojatnije njoj pridružiti u operativnom dijelu jer je veliki broj zaraženih u Konjicu tako da je potrebno definitivno posvetiti posebnu pažnju”, rekao je prim. dr. Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.