FOTO/VIDEO  Hitne službe u velikoj vježbi pokazale što mogu u slučaju potresa, požara i urušavanja

Pokazna vježba "Race"
Hercegovina.info

Policija, vatrogasci, vojska, Gorska služba spašavanja, Crveni Križ i drugi sudionici na području Izolatorija mostarskog Doma zdravlja danas su izvele pokaznu simuliranu vježbu u slučaju elementarnih nepogoda poput potresa, požara ili urušavanja.

Vježba je izvedena u okviru projekta "Race" u suradnji mostarskog Dom Zdravlja, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Zagrebačke županije i Zavodom za hitnu medicinu Crne Gore. 

"Ja sam ugodno iznenađen i vježba je fantastično odrađena. Pokazali smo da Grad Mostar sa svojim partnerima u nekim izvanrednim situacijama možemo dobro savladati. Kod nas je percepcija da je u Gradu sve ovako ili onako, no pokazalo se da smo spremni zahvaljujući Domovima zdravlja, policiji, oružanim snagama, GSS-u, Crvenom križu i drugim akterima. Htio bih se zahvaliti ravnateljici Doma zdravlja i svima koji su dovršili ovaj projekt koji je počeo prije dvije godine. Posebno zahvaljujem Oružanim snagama BiH koje su nam se priključile jer ovakve stvari, u ne daj Bože, stvarnim situacijama i scenarijima mogu funkcionirati samo kad svi pokažemo maksimalnu odgovornost i opremljenost, a tu je i Grad zadužen te ćemo nastavljati pomagati organiziranim službama u Mostaru", istaknuo je mostarski gradonačelnik Mario Kordić.

I čelni čovjek Ministarstva unutarnjih poslova zadovoljan je današnjom vježbom.

"Jedna zaista impresivna pokazna vježba s velikim brojem sudionika. Sve službe su pokazale da su spremne i da mogu odgovoriti izazovima pred njima. Nažalost, u današnjem svijetu nitko nije imun na izvanredne situacije i nikad se ne zna kad se nešto može dogoditi. S aspekta službe koju vodim, drago mi je da je policija pokazala zavidnu razinu spremnosti koja može odgovoriti na ovakve situacije", kazao je Slađan Bevanda, ministar MUP-a HNŽ.

Vojska godinama u stvarnim situacijama obavlja aktivnosti s ovih pokaznih vježbi.

"Najvažnija zadaća Oružanih snaga je pomoć civilnim strukturama u slučaju elementarnih nepogoda. Od 2005. imamo iskustva u ovakvim realnim situacijama poput poplava 2014., snijega u Mostaru 2012. te više protupožarnih sezona. Tu smo prepoznali izazov komunikacije i koordinacije svih sudionika zaštite i spašavanja. U OSBiH uvodimo novu američku aplikaciju koja će u budućnosti značajno unaprijediti komunikaciju i koordinaciju jer će omogućiti da svi sudionici zaštite i spašavanja u realnom vremenu budu uvezani i da zajednički djeluju", kaže general bojnik Ivica Jerkić, zamjenik načelnika zajedničkog stožera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Navedeni međunarodni projekt vrijedan je skoro milijun maraka, preciznije 940.000, a organizatori su prije početka naveli da za cilj ima povećati kvalitetu hitne medicinske pomoći. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.