Hirošima obilježila 69. obljetnicu atomskog bombardiranja

Hirošima, atomska bomba, Hirošima, atomska bomba, John Kerry, Hirošima
Nekolicina preživjelih, roditelji žrtava, vladino i strana izlaslanstva na zvuk zvona su minutom šutnje odali počast poginulima u 8.15 sati kada je američki bombarder Enola Gay 6. kolovoza 1945. bacio bombu koja je grad pretvorila u nuklearni pakao. Čak 140 000 ljudi je izgubilo život, što od same eksplozije, što od posljedica zračenja mjesecima nakon toga.

Nakon Hirošime, 9. kolovoza je bačena atomska bomba na Nagasaki gdje je poginulo više od 70 000 ljudi. Ti su napadi ubrzali kapitulaciju Japana i završetak Drugog svjetskog rata 15. kolovoza 1945.

Gradonačelnik Hirošime Kazumi Matsui, neumorni aktivist protiv atomskog oružja, pozvao je američkog predsjednika Baracka Obamu i "sve čelnike zemalja koje posjeduju nuklearno oružje da što prije dođu posjetiti gradove atomske bombe". "Kada to učinite, shvatit ćete se da je nuklearno oružje apsolutno zlo i da se ono mora zabraniti", dodao je.

Iskoristio je prigodu za kritiku premijera Shinza Abea koji je početkom srpnja odobrio sudjelovanje japanskih snaga u vojnim operacijama izvan zemlje. I na kraju, igra sudbine je htjela da, kako piše američki tisak, posljednji član posade Enole Gayja, Theodore van Kirk, koji je umro u 93. godini, bude pokopan upravo na 5. kolovoza.

Izvor: Hina