HGSS-ovci transportirali ozlijeđenog planinara s Čvrsnice

Spašavanje planinara Čvrsnica HGSS
HGSS Posušje

Na Čvrsnici se danas odvijala akcija spašavanja i transport ozlijeđenog planinara. Kako je za Hercegovina.info potvrdio pročelnik HGSS Posušje Milan Jukić njegova stanica dobila je poziv kako se na križanju Vilinac-Pločno-Masna Luka nalazi ozlijeđeni planinar kojem je potreban transport.

Spašavanje planinara Čvrsnica HGSS

"S obzirom na to da se na Blidinju trenutno održava Highlander, a stanica HGSS Posušje i HGSS Tomislavgrad zajedničkim snagama rade na osiguranju događaja, dobili smo poziv od organizatora o ozlijeđenom planinaru na Čvrsnici. Prva informacija je bila uganuće zgloba. Pripadnici HGSS Tomislavgrad (njih šest) su prvi izašli na teren s liječnikom u svom timu koji je pregledao unesrećenog i izrazio sumnju na puknuće te zatražio transport."

Spašavanje planinara Čvrsnica HGSS

"Nakon toga se u akciju uključilo i 9 pripadnika HGSS Posušje te iz HGSS Čitluk tri pripadnika. Moram istaknuti kako su se ljudi iz čitlučke stanice slučajno našli na mjestu događaja budući da su i sami planinarili, ali su odmah uskočili u pomoć."

Spašavanje planinara Čvrsnica HGSS

"U akciju smo krenuli u 12:30 sati. Radi se o jako strmom i nezgodnom terenu. Unesrećeni se nalazio na 1600, a trebalo ga je spustiti na 1100 metara. Transport je krenuo u 14:50, odvijao se dobro organizirano i brzo, te smo u 15:55  unesrećenog predali liječničkoj službi na daljnje ukazivanje pomoći."

On je dodao kako je u ovoj akciji korišteno UTV vozilo koje je dobiveno od razvojne agencije Herag, te kako je uvelike pomoglo budući da takva vozila mogu doći na nepristupačan teren za razliku od drugih vozila, što im je smanjilo transport za nekih 2,5 kilometara nepristupačnog terena kojim bi u suprotnom morali nositi ozlijeđenog planinara.

Spašavanje planinara Čvrsnica HGSS

Jukić je također istaknuo kako je HGSS stanica u jako dobroj suradnji i sinkronizaciji s HGSS stanicom Tomislavgrad i njihovim pročelnikom Ivanom Bebekom te kako je i ova akcija zajedničkim snagama odrađena na najbolji mogući način. Ujedno je zahvalio i pripadnicima HGSS Čitluk.