Vojsci nezaposlenih pridružili se i radnici Aluminija: U srpnju u HNŽ-u 1.157 osoba ostalo bez posla

nezaposlenost, aluminij, Aluminij Mostar, K. Perić

Vojsci nezaposlenih od Prozora do Neuma pridružili su se zadnji mjesec i radnici Aluminija. Samo mjesec ranije, recimo u lipnju - teško je bilo povjerovati u takav scenarij. O refleksijama propasti Aluminija govorili su brojni dužnosnici, među ostalim da će to imati itekakav odraz na proračun grada i županije, promet u trgovinama, punjenje zdravstvenih i mirovinskih fondova, koji su već ionako opterećeni. Dok se uvelike piše o sudbinama radnika, vrijeme će pokazati koliko nas je posrnuće Aluminija i kao zajednicu oštetilo. Sada već pouzdano znamo da sa zatvaranjem vrata tog poduzeća ponovno raste broj nezaposlenih u HNŽ-u, što se nije mjesecima događalo.

Nezaposlenost u našoj županiji mjesecima je padala, u lipnju je bila manja nego u svibnju, u svibnju manja nego prethodni mjesec, u travnju nego u ožujku, no onda je došao srpanj. U Hercegovačko-neretvanskoj županiji u srpnju se na evidenciju Službe za zapošljavanje prijavilo čak 1.568 osoba, što je dvostruko više u odnosu na mjesec ranije. Od ukupnog broja novoprijavljenih osoba njih 1.157 su se javile na evidenciju zbog prestanka radnog odnosa, što govori da su u ovoj brojci i radnici Aluminija. Samo u Mostaru u srpnju je zabilježeno 856 novoprijavljenih osoba. Sukladno toj brojci narastao je i broj nezaposlenih u HNŽ-u, kojih je sada 28.800, a što je 2.3 posto više nego u lipnju, kada je nezaposlenih bilo znatno manje.

Podsjetimo, 10 srpnja ugašena je proizvodnja u mostarskom Aluminiju, kada je na ulici ostalo više od 900 radnika. Oni koji su godinama smatrani privilegiranima jer rade u respektabilnom poduzeću sada dijele sudbinu tisuća svojih sugrađana koji godinama čekaju posao.

K.Perić/Hercegovina.info