U HNŽ-u 478 osoba tijekom prosinca dobilo otkaz

posao, krediti, posao, posao, nezaposlenost, posao, karijera, posao, FBIH, posao, posao, nezaposlenost, studenti, poslodavci, posao, nezaposlenost, posao, posao, karijera, nezaposlenost, posao, FZZ, grčka, nezaposlenost, Livno, posao, Livno, posao, radnici, praznici, blagdani, neradni dan, posao, učenici, studenti, nezaposlenost, posao, nezaposlenost, posao, BIH, oglas, štela za posao, posao, posao, nezaposlenost, posao, zapošljavanje, nezaposlenost, posao, posao, biro, BIH, nezaposlenost, Mladen Bošković, nezaposlenost, posao, BIH, omladina, posao, Rama, prozor/rama, nezaposlenost, posao, posao, nezaposlenost, poduzetnik, javna poduzeća, posao, zapošljavanje, mostarski crnjaci, zanimanja, popis, nezaposlenost, posao, razgovor za posao, posao u inozemstvu, nezaposlenost, HNŽ, zavod za zapošljavanje, posao, inžinjeri, Hrvati, posao, želje, Njemačka, priča, gastabajter, demant, Fra Zvonko Tolić, posao, nezaposlenost, posao iz snova, posao, BIH, dijaspora, odlazak, odlazak na rad u inozemstvo, odl

Na evidenciji nezaposlenih osoba do 30 godina starosti je 10.046 osoba, a svaka četvrta osoba na evidenciji je starija od 50 godina (7975 osoba).
Od ukupnog broja na posao do jedne godine dana čeka 7521 osoba, dok 7286 traga za poslom više od 9 godina. Prema statističkim podacima spomenute Službe, na zasnivanje prvog radnog odnosa čekaju čak 13.672 osobe s područja naše županije, od čega je 7286 žena, piše Dnevni list.

Porast nezaposlenosti

U Službi za zapošljavanje HNŽ-a evidentirano je ukupno 33.818 nezaposlenih osoba.
Statistike pokazuju da je nezaposlenost u odnosu na prošlu godinu povećana za 5,4 posto, a u odnosu na prošli mjesec za 0,5 posto.

Gledano po općinama, u Mostaru se nalazi 16.876 registriranih nezaposlenih osoba, u općini Konjic 4170 nezaposlenih osoba. Čapljina broji 3359 nezaposlenih osoba, Čitluk 2513, Jablanica 2358, Stolac 2127, Prozor-Rama 1990, Neum 390 i općina Ravno s 35 nezaposlenih osoba na evidenciji.

Da problem nezaposlenih osoba u HNŽ-u svoj danak uzima već desetljećima, potvrđuje sama činjenica da su zdravstvenu zaštitu preko Službe za zapošljavanje koristile 25.562 nezaposlene osobe u nadi da će im se nekada netko obratiti s ponudom za zaposlenje. To znači da na svake četiri osobe evidentirane kod Službe za zapošljavanje, tri su istodobno i korisnici zdravstvene zaštite.
Prava na novčane naknade i druga prava koristi 1065 osoba, što je u odnosu na prošli mjesec više za 7,3 posto.
Na evidenciji nezaposlenih zabilježena su ukupno 5342 razvojačena branitelja, kao i 998 članova obitelji poginulih i nestalih branitelja. Broj razvojačenih branitelja je za 0,4 posto manji nego prošlog mjeseca.

U ukupnom broju nezaposlenih osoba koncem prosinca nalaze se i 262 ratna vojna invalida, 292 osobe s čimbenikom otežane zapošljivosti, kao i 486 ostalih invalida.
U ovom mjesecu dvije osobe s evidencije nezaposlenih stekle su pravo na dokup staža do tri godine za odlazak u mirovinu.

401 osoba se zaposlila

Zbog zaposlenja brisana je 401 osoba, a po raznim drugim osnovama, kao što su promjena stupnja stručnog obrazovanja, neredovito javljanje, stjecanje uvjeta za mirovinu, preseljenje, uključenje u redovito školovanje, smrt i ostvarenje prihoda iznad četvrtine prosječne mjesečne plaće u FBiH iz prethodne godine, s evidencije je brisano još 185 osoba.
Najviše osoba se zaposlilo u prerađivačkoj industriji, trgovini, ugostiteljstvu, građevinarstvu, posredovanju nekretninama, opskrbi električnom energijom, ostalim javnim društvenim, socijalnim i osobnim uslužnim djelatnostima, javnoj upravi i obrani, obrazovanju, prijevozu i skladištenju.