Tomislavgrad: Požar podmetnut, spriječena katastrofa većih razmjera, vatrogasci se bore i sa zmijama

Tomislavgrad, jučer se ponovno rasplamsao i spustio do naselja Kuk u općini Tomislavgrad.

Tek nakon intervencije svih gasitelja uspjela se spriječiti katastrofa većih razmjera, priopćeno je iz Stožera civilne zaštite općine Tomislavgrad.

Poziv za pomoć jučer su, osim zračnim snagama iz BiH i Republike Hrvatske, upućeni i susjednim općinama na što su se odazvali iz Posušja koji su teškim radnim strojem pomogli u potkopavanju i stvaranju zaštitnih kanala iznad podljubuških naselja.

Međutim, kako je priopćeno iz Stožera, uslijed jakog vjetra, vatra je na nekoliko mjesta prešla zaštitnu liniju te uzrokovala nove nevolje gasiteljima koji se nadljudskim naporima već desetak dana bore s vatrenom stihijom na fronti dugoj oko desetak kilometara.

Također, kod dvije osobe pojavile su se lakše ozljede izazvane trovanjem dimom, a zbog učestalosti ugriza zmija osoba na ugroženom opožarenom području, iz Stožera apeliraju da na ta područja ne izlaze maloljetnici i osobe starije životne dobi.

Zbog ozbiljnosti situacije, Stožer civilne zaštite općine Tomislavgrad jučer je donio i Odluku o apsolutnoj zabrani paljenja bilo kakve vatre na otvorenom.

"Temeljem ove Odluke, PU Tomislavgrad će u vrijeme njene trajnosti kontrolirati situaciju te na licu mjesta strogo kažnjavati svakoga tko ne bude poštovao spomenutu Odluku, kojom se želi spriječiti izbijanje novih požara", priopćili su iz Stožera CZ Tomislavgrad.

O uzroku požara koji plamti desetak dana i ugrožava sva podljubuška mjesta, prve informacije su došle od zamjenika upravitelja Šumarije Tomislavgrad Nedjeljka Pokrajčić koji je kazao kako je požar na ovom dijelu tomislavgradske općine podmetnut paljenjem bala sijena početkom mjeseca kolovoza.
fena