Stolačaki 'Doktor' optužen za ratni zločin

Jarak Vlatko se tereti da je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, kao pripadnik Prve brigade HVO „Knez Domagoj", u periodu od početka mjeseca srpnja do sredine mjeseca kolovoza 1993. godine, postupao protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti građanskih osoba i postupanju sa ratnim zarobljenicima iz 1949. godine.

U optužnici se navodi da je optuženi dana 16.srpnja 1993. godine, u popodnevnim satima, na području općine Stolac naredio dvojici neidentificiranih pripadnika HVO-a da trojici civila bošnjačke nacionalnosti zavežu ruke na leđima bodljikavom žicom, što su ovi i učinili, nakon čega su ih odveli i zatvorili u Koštanu bolnicu u Stolac, koja je služila kao mjesto protuzakonitog zatvaranja Bošnjaka sa područja općine Stolac, odakle su svi civili bošnjačke nacionalnosti odvedeni u zatvor poznat pod nazivom „logor Gabela", na području općine Čapljina, gdje su bili zatvoreni pet mjeseci.

U optužnici se navodi da je optuženi 03. i 04. kolovoza 1993. godine u Stocu, zajedno sa više neidentificiranih pripadnika HVO-a, sudjelovao u prisilnom preseljenju bošnjačkog pučanstva u Blagaj, područje pod kontrolom Armije RBiH, tako što su izvodili civile Bošnjake iz njihovih kuća, ubacivali ih u za to pripremljene kamione i autobuse, a zatim ih odvezli u Srednjoškolski centar i u krug fabrike „TGA" u Stocu, gdje su držani cijeli dan na jakom suncu bez hrane i vode, gdje su im oduzeti zlato i druge dragocjenosti i gdje su muškarci odvojeni od njihovih obitelji i odvedeni u nepoznatom pravcu, a žene i djeca kamionima i autobusima odvezeni blizu Blagaja, na područje pod kontrolom Armije RBiH.

Kako se dalje navodi u optužnici, optuženi Jarak Vlatko je periodu od početka mjeseca srpnja do početka mjeseca kolovoza 1993. godine zajedno sa dvojicom neidentificiranih pripadnika HVO-a više puta dolazio u jednu obiteljsku bošnjačku kuću u selu na području općine Stolac, u kojoj je zastrašivao domaćine i prijetio im, pa je uslijed straha od takvih prijetnji domaćica spomenute kuće izvršila samoubojstvo.

pogled.ba