Širokobriješke mame: „Rezultat i smisao je uvijek isti, vraćamo osmijeh na lice našim sugrađanima koji su u potrebi“

širokobriješke mame, slatki božić

Širokobriješke mame već četvrtu godinu za redom organiziraju humanitarnu akciju „Slatki Božić svima“ koja se održava na Trgu širokobrijeških žrtava, a mame kroz prodaju kolača, čaja, kuhanog vina, torti i slastica pomažu socijalno ugroženim obiteljima.

Ove godine, akcija će biti održana na nešto drugačiji način, a kako će je mame organizirati, za Hercegovina.info, otkrila nam je Marija Pinjuh, jedna od pokretačica ove hvalevrijedne akcije.

„Pošto nismo bili u mogućnosti ispoštovati sve kao i do sada, odlučili smo se na malo drugačiju akciju. Naime, svake godine imamo malu zabavu u centru grada za vrijeme adventa gdje prodajemo domaće kolače, torte, peciva te ručne radove naših mama i ponekog tate. Ove godine nećemo moći imati zabavu zbog tehničkih problema, manjka vremena te loših vremenskih uvjeta.“, objašnjava Marija.

Iako se neće održati božićna zabava koju su ranijih godina organizirale, mame ne planiraju odustati od obitelji koje su u potrebi, a pomoći će na način prikupljanja dobrovoljnih novčanih priloga, a svatko daje koliko može.

širokobriješke mame,slatki božić

„Te akcije odradimo po našem poznatom pravilu. Donese se prilog, osoba se potpiše i sama napiše koliko je darovala. Ovaj način prikupljanja mi zovemo blic akcijom. Pa tko god želi dati prilog može nam se javiti preko naše facebook stranice „Širokobriješke mame – Mame širokog srca“. Sa ovom akcijom planiramo pomoći naših 30-ak obitelji u potrebi.“, kazala nam je Marija.

Širokobriješke mame ne pomažu samo za Božić. Uz tu akciju, bilo je i drugih, kada su osim socijalno ugroženih obitelji pomagali i prikupljali novac za potrebe liječenja, plaćanje lijekova, ali i za namještaj, renoviranje kuća, opremanje novorođenčadi, kupovine školskog pribora, darivanja odjeće, obuće i drugo.

Sve ove akcije traže dosta vremena i truda, ali i onih koji sudjeluju u samoj organizaciji i pripremi, a kako kaže Marija, broj žena u samoj organizaciji se mijenja svake godine.

„Bogu hvala kad se sve stigne onda nije baš ni bitno, bitni su ljudi kojima je pomoć potrebna. Redovno imamo oko 30 volonterki te se mijenjamo i dogovaramo. U samoj pripremi sudjeluje oko 200 žena jer ipak sve one kolače i slana peciva treba prvo napravit pa tek onda prodavati.“

Prva akcija širokobrijeških mama krenula je od druženja na kavi, a tako i funkcionira zadnje četiri godine, uz podršku žena velikog srca.

„Naše je pravilo samo jedno, a to je da se pomogne onome tko je u potrebi. Morate znati da su naši inboxi puni tuđih problema i većina tih problema je vezana za slaba ili nikakva primanja. Jako je teško primiti poruku gdje majka napiše da joj žao ako smeta, ali da nema svojoj bebi mlijeka ili pelena te nas moli možemo li joj pomoći. Kad nekome uljepšate dan, tjedan ili čak život znate da niste uzalud na ovom svijetu. Svaka obitelj u našem gradu mora, treba i zaslužuje imati sretan i blagoslovljen Božić.“, zaključila je Marija Pinjuh za Hercegovina.info.

Ako želite pomoći Širokobriješkim mamama da uljepšaju Božić socijalno ugroženim obiteljima, na njihovoj stranici možete pratiti na kojim mjestima i u kojem vremenu će prikupljati donacije.

Marija Jelić/Hercegovina.info