Širokobriješka ljepotica se priprema za konzervatorsko-restauratorske radove

svibanjska sjećanja, Široki Brijeg, Kočerin, Široki Brijeg, Široki Brijeg, Mediteran Film Festival, Frama, Široki Brijeg, Široki Brijeg, restuaracija, crkva, franjevci, Široki Brijeg, misa, HRT, Široki Brijeg, Sveta misa, HRT
Naime, franjevci sa Širokog Brijega odlučili su potražiti stručne savjete kako pristupiti zaštiti građevine i zaustaviti prodor vlage u crkvu, posebno kroz zvonike, koja stvara nepoželjne promjene na zidovima i krovištu.

Budući da je crkva, koju je daleke 1905. godine dao podići fra Didak Buntić, spomenik kulture, bilo kakvi zahvati na njoj podliježu pravilima o zaštiti kulturno-povijesne baštine.

Kako je priopćeno na službenoj stranici Franjevačkog samostana na Širokom Brijegu, u dogovoru sa Zavodom za zaštitu spomenika Bosne i Hercegovine angažirani su stručnjaci Konzervatorskog zavoda iz Splita koji će napraviti elaborat o prijeko potrebnim radovima.

Također, odobrenje za izvođenje konzervatorsko-restauratorskih radova može dati samo Zavod za zaštitu spomenika BiH.

- Veliko iskustvo, provjereni tim stručnjaka i licencu ima tvrtka NEIR iz Splita s kojom smo obavili razgovore i kanimo joj povjeriti izvođenje radova. Za što potpuniji uvid u sadašnje stanje građevine bilo je potrebno postaviti skelu, te izbliza ustanoviti pravo stanje stvari da se izbjegnu pogrešne pretpostavke; a nakon uvida pristupit će se izvedbi samih radova. Novčanu potporu za prijeko potrebne radove crkva će jednim dijelom dobiti od Zavoda za zaštitu spomenika, a veći dio ostaje na brizi svih nas - njezinih korisnika. Ova obavijest je ujedno i molba da se uključite, sukladno svojim mogućnostima, u zaštitu i obnovu naše kamene ljepotice, rekao je fra Tomislav Puljić, širokobriješki gvardijan.

Ovi radovi bit će samo nastavak aktivnosti koje se provode na Širokom Brijegu. Naime, najprije su izbijeljeni vanjski i unutarnji zidovi crkve, da bi prije dvije godine, dok je fra Sretan Ćurčić bio gvardijan, započeli radovi na uređenju crkvenog dvorišta, uređenju parkinga na Bakamuši i prilaza crkvi i crkvenom dvorištu, te obnovi i nadogradnji vanjskog WC-a i obnovi stare fratarske čatrnje u neposrednoj blizini crkvenog dvorišta. Tim radovima je širokobriješka ljepotica zasjala punim sjajem kako i doliči jednom ovakvom povijesnom mjestu u Hercegovini.

ABCportal.info