Posuški Gradac: Osmi susreti guslara i diplara

Jedan za drugim svirkom i pjesmom izredalo se trideset i pet guslara, te jedanaest diplara. Čast otvoriti Osme susrete pripala je najstarijem guslaru Stanku Laucu iz Vašarovića

koji i u 89.godini ne posustaje. Osim Lauca na susretima je još nastupilo pet Ljubuška: Antas Mucić, Željko Keža i Jozo Kraljević na guslama i na diplama, te Dario Petrović - Ižić i Zvonko Vukojević na guslama. Uz domaćina i organizatora Marinka Grubišića - Žaera nastupili su poznati guslari Jerko Bakula, Ante Grubišić - Antura, Jure Miloš i drugi, ali i mlađi naraštaj koji dolazi. Tako je Zvone Grbišić (Anturin) nastupom proslavio svoj trinaesti rođendan za što je dobio i prigodni poklon, a izdvojili bi još Tonija Sušca iz Trebižata koji je nastupio i s guslama i s diplama. Osmi susreti guslara i diplara imali su i humanitarni karakter, nazočni su prikupili 860 KM za kupnju kolica nepokretnoj jedanaestogodišnjoj djevojčici Petri Tolić.
Nakon službenog dijela nastavljeno je druženje uz gangu, bećarac, ali i dalmatinsku pjesmu gdje su prednjačila četvorica momaka iz Cetinske krajine zavidnim izvedbama dalmatinskih i klapskih pjesama.

 

radioljubuski.ba