Teško je izići preko Neuma

Neum, ilegalni migranti

Broj migranata u Izbjegličkom kampu Salakovac dolaskom proljetnih mjeseci značajno se smanjio. Istina, od početka svibnja odlazaka je manje, što se pripisuje kišnom vremenu koje na jugu zemlje traje već desetak dana. Svi strani državljani smješteni u kampu nadomak Mostara s kojim smo ranije imali priliku razgovarati potcrtali su kako se u BiH ne namjeravaju zadržati duže od nekoliko mjeseci, napominjući i da je prva naredna prepreka granica sa Republikom Hrvatskom.

Lažna imena

Tijekom ožujka i travnja manje grupe pojavile su se na teritoriji općine Neum, u namjeri da ilegalno pređu u susjednu zemlju. Koristili su divlji prelaz na lokalitetu Oskorušnice, o čemu je nedavno za naš list govorio predsjednik Općinskog vijeća Vinko Sentić, piše oslobođenje.ba.

I u MUP-u Hercegovačko-neretvanske županije upoznati su s problemom na koji, kažu, ne mogu značajno utjecati. Glasnogovornik Ljudevit Marić ističe da je posao domaće policije spriječiti migrante u činjenju kaznenih djela na prostoru HNŽ-a, te u slučaju da nisu evidentirani prijaviti ih Službi za strance BiH. MUP je, također, na osnovu informacija kojim raspolaže pojačao kontrole na terenu. U proljetnim mjesecima očekuje se povećanje broja stranaca koji bi, ukoliko uspiju, ilegalno prešli preko crnogorske granice u našu zemlju. Pripadnici MUP-a u protekloj godini imali su ukupno 118 intervencija prema migrantima, koji su pored narušavanja javnog reda i mira, počinili više kaznenih djela krađe, teške krađe, oštećenja tuđe stvari te napada na službene osobe.

Iz MUP-a upozoravaju i da se službenici susreću sa nizom poteškoća u provođenju operativnih mjera prema migrantima, kao što su problemi utvrđivanja identiteta i zakonske zapreke prilikom procesuiranja.

- Pokazuju sve veću agresivnost prema policiji u vršenju policijskih poslova, te su sve češći napadi na službene osobe. Koriste lažna imena, tako da imamo evidentirano da ista osoba počini više kaznenih djela sa različitim identitetima, napominje Marić.

Načelnik Terenskog ureda Jug Granične službe Bosne i Hercegovine Robert Perić kaže kako ruta migranata prema Neumu danas ne postoji. Ne odbacuje mogućnost prolazaka manjih grupa do ove općine, u čemu ih niko ne može spriječiti. Posao DGS-a će, navodi, spriječiti njihove pokušaje prelaska u Hrvatsku, kao i spriječiti nove ulaske na teritorij naše zemlje. Policija na granicama, prema njegovim riječima, ima pune ruke posla na granici kod Trebinja, a nije zanemariv ni angažman u Neumu, na Bijači i Doljanima.

 

Na vezi sa Crnogorcima
- Prema Neumu se s vremena na vrijeme upućuju manje grupe od po tri ili četiri migranta, koje smo svaki put dosad uspjeli spriječiti. Patrole, također, danonoćno rade u Trebinju, uspijevajući odbiti brojne pokušaje prelaska. Na ovom terenu već mjesec i po imamo i pričuvnu patrolu koja iz Čapljine svakog dana odlazi u Trebinje, podsjeća Perić.

Od prvog svibnja u pomoć Graničnoj policiji pritekli su i pripadnici MUP-a RS-a sa 24 službenika. Perić dodaje i da se svi zaustavljeni migranti vraćaju sa granice, te da se o njima odmah obavještavaju i kolege iz Crne Gore.

Vinko Sentić je, podsjećamo, kazao da su općinske vlasti u Neumu u stalnom kontaktu sa DGS-om, Uredom za strance i MUP-om HNŽ-a. Potvrdio je ono što je prethodno kazao i Perić, da prema ovoj općini ovih dana ne putuje mnogo migranata, kao i da je stanje pod kontrolom.

- Gužve nema... Tek ponekad srećemo manje grupe. Nemoćni smo zaustaviti ih na njihovom putu do Neuma. Na to, jednostavno, ne polažemo ni pravo, zaključio je.