FOTO  Na zatvaranju XVI. Umjetničke kolonije umjetnici izrazili svoj protest protiv uplovljavanja brodova u Neum

Umjetnička kolonija, Neum

„Kolonija živi na ležernosti, otkačenosti, ali i umjetničkoj ozbiljnosti. Ima dosta slika, i nemoguće ih je svezati za jedan zajednički nazivnik. Svaka slika odgovara raspoloženju i stavu umjetnika, i nosi svoju umjetničku iskru."- kazao je u svom govoru voditelj kolonije prof. Stanko Špoljarić, povjesničar umjetnosti i likovni kritičar,te umirovljeni kustos Umjetničkog paviljona u Zagrebu.

Posjetioci izložbe nisu krili oduševljenje, a sudionici ujedno zadovoljni svojim radovima i tužni zbog završetka kolonije i zajedničkog druženja.

„Gotovo mi je nemoguće objasniti koliko je nama u Neumu lijepo. Stvorena je takva ugođajnost da sve razlike, sve neugode nestanu u tih par dana, i svi se koncentriramo samo na ljepotu."- nadodaje Špoljarić, te zahvaljuje na gostoprimstvu i organizaciji kolonije Općini Neum i Muzej galeriji Neum.

Umjetnici odlučili reagirati protiv uplovljavanja ratnih brodova u Neum

Ovogodišnja kolonija je bogatija za par novih istaknutih umjetnika koji po prvi put sudjeluju na koloniji u Neumu. Ipak većinu čine umjetnici koji su stalni sudionici tokom svih šesnaest godina . Budući da su i  jedni i drugi zavoljeli i upoznali Neum, sa svim svojim ljepotama, ali i problemima, odlučili su  reagirati na aktualnu problematiku povodom uplovljavanja dvaju ratnih brodova mornarice Oružanih snaga Republike Turske u Neum, koje je najavljeno u srpnju. U  želji da se ekološki zaštiti neumski zaljev i da se Neum i dalje razvija kao turističko, a ne kao lučko središte, umjetnici su kroz svoj umjetnički izraz odlučili reagirati i pružiti potporu Općini Neum i lokalnom puku u borbi protiv uplovljavanja ratnih brodova u Neum. Zajedničkim radom nastala je slika ratnog broda na kojoj je u lijevom kutu istaknuto obrnuto sidro kao znak zabrane uplovljavanja brodova, a u desnom kutu paleta boja na koju su se svi umjetnici potpisali u znak svog protesta.

„Htjeli smo da bude diskretno, da nikoga ne povrijedimo, ali da ujedno pošaljemo jasnu poruku. Svatko od nas je imao svoju ideju, te smo dugo razmišljali  dok se nismo usuglasili. Obrnuto sidro je jasan znak da brodovi nisu dobrodošli, a paleta boja predstavlja nas umjetnike, gdje smo umjesto boja stavili svoje potpise."- objasnila je dubrovačka slikarica Luce Đuraš.

Svoj potpis na protestnu sliku stavili su svi sudionici ovogodišnje kolonije, a to su umjetnici :  Stanko Špoljarić, Dubravko Mokrović, Iris Bondora, Nedeljko Tintor, Josip Škerlj, Luce Đuraš, Franjo Primorac, Goran Milinković, Ernesto Markota, Stipe Zoroja, Ljiljana Knez, Andrea Robić, Viktorija Abramović, Irena Kosović, Zlatko Čular, Petar Šalić, Srećko Kriste.