FOTO  Klapska harmonija sinoć u Neumu

klape, klapa, Neum

Svaki se vokalni ansambl neumskoj publici imao priliku pokazati sa tri izvedbe, mahom tradicionalne klapske pjesme te po jedno  modernom obradom. Program su otvorile mlade neumljanke iz klape „Zvijezda Mora"  dok su ga zatvorili bardovi klapskog pjevanja, iskusni glasovi zagrebačke „Nostalgije".

Teško da bi se iti jedan nastup sinoć mogao izdvojiti kao posebniji od drugih. Od debitantske čapljinske klape „Ardea" čiji je uigrani nastup ostavio dojam vokalnog ansambla koji djeluje barem četiri godine, preko svima znane, također susjedne, izvrsne  metkovske vokalne postave „Sveti Nikola" ; klape „Arti" sa Korčule koja je sinoć dobila zaslužene pohvale kao jedna od dvanaest najboljih hrvatskih klapa; do nevjerojatnog kostanjskog vokalnog ansambla „Pasika"; narodski rečeno, dojam - za naježiti se!

Nastupile su sinoć, osim već navedene klape „Zvijezda mora" i dvije ženske klape, i to još jedna domaća, uigrana postava izvrsnih pjevačica klape „Neum" te splitska klapa očaravajućih vokala pod nazivom „Špirit".

Za sami kraj dalmatinske ljetne večeri u hercegovačkom  Neumu ostavljeni su nastupi dviju svima znanih klapa;  one dubrovačke, odnosno cavtajske „Ragusavecchie" te naravno, „Nostalgije".

„Ragusavecchia" je nastupila sa dvije tradicionalne dubrovačke pjesme te mandolinama i gitarama podigla atmosferu među auditorijem toliko da ga je samo etažna arhitektura ljetnog kina hotela Zenit spriječila da zapleše. Kao osobit poklon gradu u kojem nastupaju, Dubrovčani su izveli i pjesmu samozatajnog Neumljanina Maria Solde bez čijeg entuzijazma zapravo i ne bi bilo smotre.

A „Nostalgija", što još reći o klapi koja je zadužila hrvatsku glazbenu scenu, sa trideset godina staža, nevjerojatnim glasovima, te tolikim nagradama i priznanjima. Neum je sinoć bio zaista počašćen pojavom ove klape. Prvo na večernjoj Svetoj misi koju je ansambl pratio, a potom i na klapskoj smotri. „Ju te san se zajubija" ukipila je i hipnotizirala publiku, a hipnoza je potrajala sve dok nisu otpjevani i posljednji taktovi poznatog Arsenova „Odlaska".

Naposljetku, kao što je i običaj na ovakvim manifestacijama, sve su klape zajedničkom pjesmom pozdravile publiku kojoj se izgleda nije pretjerano išlo kućama, a nije ni čudo s obzirom na užitak kojeg su joj klape priredile.

Vrijedno je istaknuti i kako su sinoć dodijeljene plakete vjernim pokroviteljima omiljene neumske glazbene manifestacije, a nakon svega, za sve sudionike i goste smotre, priređen je i lagani domjenak kojeg su klape naravno, opet ugodno začinile, a čime drugim nego tradicionalnim prijateljskim nadmetanjem pjesmom.

I za kraj, još samo podsjetimo kako su sinoćnjim programom kormilarili Neumljanin Ivo Raič iz „Nostalgije"  te poznati glumac Vedran Mlikota dok je između ostalih uvaženih gostiju, Neum sinoć bio počašćen i prisustvom tajnice Festivala dalmatinskih klapa u Omišu,  Tanje Ribičić. Nadamo se da je gospođa Ribičić zapazila i „vrbovala" i neke od sinoćnjih klapa te da ih osim onih u Neumu ubuduće čekaju i nastupi na najpoznatijoj i najpriznatijoj hrvatskoj klapskoj smotri, onoj u Omišu.

Sinoćnje su klape to dokazale svojim sinoćnjim nastupima.