Na pragu smo dogovora s Hrvatskom oko mirovina

branitelji, minstarstvo branitelja hnž, braniteljska zadruga
Ministarstvo za pitanja branitelja HNŽ-a, u suradnji s Udrugom maloljetnih dragovoljaca HZ HB, HVIDR-om HNŽ i braniteljskom zadrugom „Domovina", sutra u hotelu „Ero" u Mostaru u 10 sati organizira stručni skup pod nazivom „Braniteljske zadruge, EU fondovi i prekogranična suradnja BiH i RH". Ovo je bio povod za razgovor s ministrom za pitanja branitelja HNŽ-a Marinkom Petrićem.

•Što možemo očekivati od skupa u subotu?

Prije svega, očekujem širi susret braniteljske populacije, na kojem ćemo porazgovarati o problemima s kojima se susreću ovi ljudi, ali i o tome kako se i na koji način mogu samoorganizirati, a sve s ciljem stvaranja preduvjeta za nova radna mjesta. Na tom tragu bit će govora o pomalo zapostavljenom obliku udruživanja, u prvom redu razvojačenih branitelja zadrugama. U tome očekujem veliku pomoć i potporu naših predavača, gostiju iz RH, koji imaju ogromno iskustvo u ovakvom obliku udruživanja. Također, bit će riječi i o tome kako i na koji način kvalitetno pripremiti projekte za koje očekujemo da bi se mogli sufinancirati iz IPA fondova.

•Tko može osnovati zadruge?

Zadrugu može osnovati najmanje pet fizičkih i pravnih osoba uz uvjet da fizičke osobe imaju potpunu poslovnu sposobnost i da ispunjavaju ostale uvjete sukladno zadružnim pravilima. Zadružna pravila mogu predvidjeti da samo fizičke osobe mogu biti članovi zadruge, to jest da je mogu osnovati. Ugovor o osnivanju može predvidjeti i veći broj osnivača.

•Postoji li interes braniteljske populacije za osnivanje braniteljskih zadruga?

Naravno, pa i ovaj skup organizira Ministarstvo za pitanja branitelja, u suradnji s braniteljskim udrugama, što je pokazatelj kako branitelji potiču i podupiru ovakav način rada u okviru kojeg mogu ostvariti svoje zajedničke, ekonomske, socijalne i kulturne potrebe. Upravo je u tijeku registracija dvije braniteljske zadruge bivših pripadnika ABiH.

•Zapošljavanje je jedan od važnih problema koji opterećuje braniteljsku populaciju. Tu su još i kontinuirana loša suradnja s Federalnim ministarstvom branitelja, kao i najave o ukidanju mirovina iz RH. Što Ministarstvo čini vezano uz ova pitanja?

Očita je činjenica o velikoj nezaposlenosti među braniteljskom populacijom na prostoru cijele FBiH, a ništa drukčije nije ni na prostoru ove županije. To je posljedica raznih činitelja od kojih su neki jako dobro poznati i uvjetovani su raspadom ranijih velikih gospodarskih sustava, a nezaživljavanjem novih u oblasti proizvodnje. Želim podsjetiti kako je Zakonom o dopunskim pravima branitelja HNŽ propisana obveza županijskoj administraciji da prigodom zapošljavanja u Vladine i ostale institucije i ustanove koje se financiraju iz proračuna mora dati prednost zapošljavanju branitelja i članova njihovih obitelji. Koliko se ta odredba poštuje možemo razgovarati, ali nastojimo uvijek kod novih zapošljavanja, pod jednakim uvjetima, da braniteljska populacija ima određenu prednost. Oko konstatacije da je kontinuirano loša suradnja s Federalnim ministarstvom branitelja mogu kazati kako ne postoji zakonska obveza ni propisana subordinacija između Federalnog i županijskih ministarstava što znači kako postoji jasna distinkcija u pogledu nadležnosti, tako da se suradnja odvija na tim osnovama. Neosporna je činjenica kako određenih poteškoća ima, ali ih nastojimo rješavati na dobrobit braniteljske populacije. Što se tiče najavljenih ukidanja invalidskih mirovina iz RH važno je istaknuti kako smo u izravnim kontaktima s Ministarstvom za pitanja branitelja RH, zajedno s drugim zainteresiranim institucijama, na tragu pronalaska zadovoljavajućeg rješenja.

•U vremenu pred nama, što će biti prioriteti Vašega Ministarstva?

Komunikacija s udrugama branitelja i braniteljima osobno, naša je stalna zadaća. U izravnoj komunikaciji, kontinuirano ćemo raditi na zaštiti stečenih prava u Hrvatskoj.

Vecernji list