Otvoreno pismo udovica hrvatskih branitelja

Vlada RH, pomoć, Hrvati u BIH, Hrvatska, Hrvatska, Hrvati u BIH, grčka, Hrvatska, komedija, tragedija, eu, referendum, Hrvati u BIH, narod, Hrvati, Hrvatska, europa, stipendije,  Udruga udovica hrvatskih branitelja, minstarstvo branitelja hnž, Međugorje, Hrvatska zemlja, domovina, Hrvati, jezik, hrvatski jezik, učenje, molitva za domovinu, molitva, otvoreno pismo, Kolinda Grabar Kitarović, Darko Pajičić, domovinski rat, Politika, Hrvatska, domovina, Hrvatska zemlja, domovina, moja domovina, stipendije, stipendiranje studenata , pravo na stipendiju, Hrvatska zemlja, pomoć, Hrvatska, stipendiranje studenata , stipendija, stipendije
„Protiv slučajne budućnosti"

Očitujući svoje poštovanje prema svim pojedinim članovima saveza MOST i čestitke na njihovu izbornom uspjehu, iz Udruge apeliraju i računaju na njihovu domoljubnu odgovornost i integritet, da imaju u svijesti temeljne vrijednosti stranaka sudionika pregovora.

- Polazeći od činjenice da su hrvatski branitelji, zajedno s hrvatskim narodom i s prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom, prvi put u povijesti, Hrvatskoj i hrvatskom narodu, donijeli iskustvo pobjede, mi njihove udovice iskazujemo našu svijest o teškom gospodarskom i društvenom stanju u Republici Hrvatskoj - stoji u pismu.

Tim povodom iz Udruge se očituju o sadržaju i pristupu pregovora između triju političkih stranaka s najvećim brojem osvojenih mandata na posljednjim izborima u Republici Hrvatskoj: Hrvatske demokratske zajednice, Socijal demokratske partije i Saveza lista MOST.

Očitovanje prenosimo u cijelosti:

1. Prateći pregovore, pokazalo se da ovdje nije riječ o pregovorima nego o nepodnošljivim i neprihvatljivim ucjenama, nasilništvu nad vrijednostima i načelima i stavljanju sudionika pregovora pred svršen čin. Neprihvatljiva je namjera i pokušaj da se Hrvatsku demokratsku zajednicu i Domoljubnu koaliciju želi prisiliti u neprirodnu, nepovijesnu, pogubnu, uvredljivu i nepotrebnu koaliciju sa SDP-om.

2. Neprihvatljivo je da se Hrvatsku demokratsku zajednicu i Domoljubnu koaliciju kao relativnog pobjednika izbora, u postupku pregovora izjednačava s SDP i koalicijom Hrvatska raste. U toj drskoj podvali i laži o rastu ništa ne raste osim javnog duga, broja nezaposlenih, broja iseljenih, broja zatvorenih firma, nesigurnost i straha ljudi, drskosti prvog čovjeka Vlade i njegovih suradnika, broja poniženih, siromašnih...

3. Neprihvatljivo je da se Hrvatsku demokratsku zajednicu, stranku koja je utemeljila hrvatsku državu i vodila hrvatske branitelje i hrvatski narod u krvavom osloboditeljskom Domovinskom ratu, prisiljava u nasilnički, štetni i unaprijed na neuspjeh osuđeni odnos sa strankom i koalicijom koja omalovažava, terorizira i ponižava hrvatske branitelje.

4. Neprihvatljivo je čovjeka koji drsko, sebe i svoju koaliciju, predstavlja kao domoljubnu, koji afirmira pokojnog predsjednika dr. Franju Tuđmana rugajući se time otvoreno svim iskrenim domoljubima u vrijeme izbora, prihvatiti kao vjerodostojnog pregovarača i sudionika u još jednom mandatu.

5. Neprihvatljivo je čovjeka koji kao premijer svoju državu, čiju Vladu vodi, naziva slučajnom državom, a Domovinski rat građanskim, uključiti kao sudionika među najodgovornije dužnosničke osobe u državi.

6. Neprihvatljivo je uključiti čovjeka koji prijekim nametanjem uvodi ćirilicu u grad heroj Vukovar, čovjeka koji je javno rekao da mu branitelji smrde. A to su oni branitelji koji su obranili suverenu i demokratsku Hrvatsku i položili svoje živote za nju i njemu omogućili da bude njezin demokratski izabran premijer!

7. Neprihvatljiv je čovjek koji je rekao da Hrvatskoj ne treba Ustavni sud; čovjeka koji je rekao da njemu izbori ništa ne znače i da i nije glasovao do svoje 33. godine...

8. Neprihvatljiv je čovjek koji se ruga Crkvi zajedno sa svojim ministrima, a njegov ministar „bez branitelja" uspoređuje prvog čovjeka Crkve u Hrvatskoj s velikosrpskim hegemonom Miloševićem.

9. Neprihvatljiv je čovjek koji je izveo agresivni, nedomoljubni i sramotni udar hrvatske policije na hrvatske branitelje invalide Domovinskog rata na povijesnom Markovu trgu, načinom i žestinom nikada zabilježenom u višestoljetnoj povijesti Hrvatskog sabora ni u vrijeme najgorih tuđinskih uključujući dva jugoslavenska režima 20. Stoljeća.

10. Neprihvatljivo je i nedopustivo da se čelnog čovjeka Domoljubne koalicije i Hrvatske demokratske zajednice, izjednačava s aktualnim premijerom i čelnim čovjekom koalicije Hrvatska raste, prikazujući ih kao jednako neprihvatljive sugovornike i lidere. Nakon svih podvala i krivotvorina mandata aktualne Vlade, ova podvala je prozirna, zlonamjerna i nama svjesnim ljudima krajnje neprihvatljiva.

- Uz svijest nas udovica poginulih hrvatskih branitelja da su ova vremena presudna i povijesna, očitujemo još jedanput naše povjerenje i poštovanje sudionicima pregovora da budu na visini vremena i te povijesti. Da i sami zasluže, za sebe i svoju djecu, ući u njezino pamćenje - zaključuju iz Udruge u pismu.

laudato.hr